Nakon perioda neuobičajeno toplog vremena za ovo doba godine, situacija se pogoršava. Očekuje se da će jak oblačni sistem koji potiče iz sjeverne Italije večeras zahvatiti područje sjevernog Jadrana, Sloveniju, sjeverozapadnu Hrvatsku i Istru. Očekuje se da će ovaj sistem sa sobom donijeti intenzivne oluje s grmljavinom, jaku kišu i pljuskove.

 

 

Krećući se prema petku, očekuje se da će središte ciklona proći kroz sjeverni Jadran prije nego što se premjesti na srednju Evropu. Očekuje se da će se ovaj sistem intenzivirati, što će dovesti do eskalacije nivoa padavina. U Sloveniji se očekuje najviše padavina u zapadnim, jugozapadnim, sjevernim i sjeverozapadnim krajevima. Osim toga, značajne količine oborina bit će u Istri, sjevernoj Dalmaciji, Velebitu i sjevernom Jadranu. Prognostičari predviđaju da bi u pojedinim regijama moglo pasti i preko 100 litara padavina po metru kvadratnom, a u pojedinim područjima moguće i do 200 litara. Kao rezultat ovih okolnosti, predviđa se da će na navedenim lokacijama doći do poplava i talasa. Nadalje, predviđa se i vjerovatnoća snažnih superćelijskih oluja praćenih gradom. Pojava morskih pijavica predstavlja prijetnju za područje sjevernog Jadrana.

 

 

 

 

 

 

Nakon prvobitne pojave, obilne padavine i grmljavina će se progresivno širiti po cijeloj Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Međutim, u južnim dijelovima Dalmacije, Hercegovine i Crnogorskog primorja, iako može biti češćih i intenzivnijih pljuskova i grmljavine, oni će biti blaži u odnosu na one zabilježene na sjevernom Jadranu. Kao posljedica uticaja ciklona očekuju se snažni i turbulentni jugozapadni vjetrovi. Na Jadranu će puhati jako olujno i južnije, s udarima i do 120 km/h. Ovi jaki vjetrovi stvarat će valove visoke i nekoliko metara i uzrokovati poplave duž obala Dalmacije, Istre i slovenskog primorja. Zbog opasnih vremenskih uslova u navedenim područjima od večeras do subote ujutro preporučuje se izuzetan oprez.

 

 

Sadašnje okolnosti ne predstavljaju samo opasnost od tjelesnih ozljeda za pojedince, već nose i potencijal za teške materijalne štete. Kao takav, preporučuje se opreznost i neophodne mjere tokom ovog perioda. Očekuje se da će ciklon donijeti obilnije padavine u istočnoj Austriji i jugoistočnoj Mađarskoj. Kako petak bude odmicao, ciklon će se kretati prema sjeveroistoku i krenuti prema srednjoj Evropi. Srbija će tokom dana imati jake, udare vetra i padavine; međutim, oštrina vremena u Srbiji biće znatno manja nego u susednim oblastima. Srećom, predviđa se da će se ciklon brzo kretati prema sjeveroistoku, što će rezultirati stabilnim vremenskim obrascima u ovoj oblasti tokom predstojećeg vikenda.