U sljedećem dijelu ovog članka ulazimo u zadivljujuću i vrlo korisnu temu za koju čvrsto vjerujemo da će prosvijetliti pojedince koji možda ranije nisu bili svjesni određenih zamršenosti. Kao što ste možda već zaključili, posebno mislimo na cijenjenu profesiju babice. Ova profesija obuhvata period od trenutka rođenja djeteta do navršenih 40 dana, koji je u našem kulturnom kontekstu poznat kao period babice.

Nadalje, uobičajeno je da se ženi koja se nedavno porodila obraća kao babica. U sferi folklora, pojam “babine” označava ženu koja kreće na čudesno putovanje porođaja. Tokom ovog svetog perioda, koji obuhvata 40 dana koje izaziva strahopoštovanje, drevna tradicija nalaže da ona mora biti zaštićena od zlonamjernog prisustva poznatog kao “baba”. Ukorijenjen u dubinama staroslovenske mitologije, ovaj izraz simbolizira zle duhove za koje se vjeruje da su nastanjivali stan tokom ovog ključnog perioda. Služi kao snažan podsjetnik na potrebu da se buduća majka zaštiti od bilo kakve potencijalne štete ili zlih sila koje mogu vrebati u blizini.

Vredi napomenuti da je ugledni naučnik Vuk S. Karadžić pedantno dokumentovao postojanje sličnog običaja u srpskoj kulturi. Ova vjekovna praksa podrazumijevala je budnu stražu nad porodiljom i njenom majkom u trajanju od tri do sedam dana. Svrha takvog dubokog čina starateljstva bila je stvaranje zaštitnog štita od napada demona i zlonamjernih energija koje bi potencijalno mogle ugroziti dobrobit i majke i djeteta. Ovi običaji i vjerovanja, duboko ukorijenjeni u tkivo društva, služe kao svjedočanstvo poštovanja i divljenja koji se iskazuju čudesnom procesu rađanja.

Oni ističu inherentnu želju da se buduća majka zaštiti i njeguje, prepoznajući njenu ranjivost tokom ovog svetog i transformativnog perioda. Prema narodnom vjerovanju, postoji široko rasprostranjeno vjerovanje da treća noć nakon rođenja djeteta ima veliki značaj. Vjeruje se da upravo ove noći stižu sudije da utvrde sudbinu novorođenčeta.