“Imam 77 godina i živim sama. Tražila sam od dece da se uselim kod njih, ali su oni odbili. Ne znam kako da živim dalje…” – izjava ove žene na Redditu odjeknula je kao vapaj starije osobe željne društva.Usledilo je niz sličnih ispovesti:”Imam 68 godina, živim sama. Muž je odavno umro. Nastavila sam da radim, jer je to jedino što me spašava od dosade. Poslednjih godina živim kao robot, ništa me ne raduje!” “Nemam hobije, i ne tražim ih, prestara sam za to. Ponudila sam svom sinu da se dosele u moj stan koji je veći od njihovog, ali snaja je bila protiv. Očigledno ne želi da živi pod istim krovom sa svekrvom!”

Psiholozi pružaju savete ovakvim osobama:”Nedostatak hobija i, što je još gore, nedostatak želje da se pronađu hobiji mogu biti znak depresije. Stoga ne bi bilo suvišno da se starije osobe konsultuju sa neurologom, psihologom ili psihoterapeutom”, ističe konsultantska psihologinja Arina Lipkina.U ovoj situaciji, problem nije to što deca ne žele da prime majku ili oca kod sebe. Umesto toga, odrasli potomci jednostavno cene svoj lični prostor i udobnost koju su stvorili.

“Ova žena bi trebalo da se oslobodi fantazije da joj je najbolje da živi sa decom. Na kraju krajeva, ona ima drugi način – da sama ispuni svoj život. Dovoljno je malo bolje pogledati okolo i videti šta je zanimljivo što je okružuje. Možete posetiti događaje koji se održavaju u blizini, videti mesta do kojih niste mogli da stignete. Potrebno nam je novo društveno iskustvo”, savetuje psiholog.

Gore je kada se osoba zatvori u krug jednostavnih interesovanja poput “gledaj TV, idi u Dom zdravlja, idi u prodavnicu…”. Uzak krug obaveza čini da svaki dan izgleda kao prethodni, a u ovom slučaju, stalni osećaj usamljenosti dobija idealno tlo za razvoj.Današnje mogućnosti za ljude svih dobnih grupa postale su mnogo šire, i bilo bi glupo ne iskoristiti ih. Neko se pod stare dane opet oženi, a neko pronađe sasvim novi hobi.Istovremeno, velika odgovornost leži na mlađoj generaciji. Na kraju krajeva, u njihovoj je moći da učine sve što je potrebno kako njihova voljena osoba ne bi izgubila interesovanje za život čak ni u starosti.