Od najveće je važnosti da odmah primijetite i potražite hitnu medicinsku pomoć ako primijetite bilo kakve indikacije upornog bola u nogama ili pretjerane pospanosti. Ovi simptomi potencijalno mogu značiti prisustvo ozbiljnog stanja koje zahtijeva hitnu medicinsku pomoć. Većina osoba koje dobiju dijabetes tipa 2 često nisu svjesne svog stanja sve dok se ne otkrije testom krvi koji pokazuje povišene razine šećera u krvi ili kada je bolest već uznapredovala do teških komplikacija.

Ronald Tamler, direktor Kliničkog instituta za dijabetes Mount Sinai, naglašava da je dijabetes prikrivena i varljiva bolest koja često izmiče ranom otkrivanju zbog odsustva očiglednih znakova upozorenja. Međutim, postoje slučajevi u kojima se mogu pojaviti suptilne indikacije. Iako su određeni početni simptomi dijabetesa široko poznati, kao što su uporna žeđ, pretjerano mokrenje ili neobjašnjive fluktuacije u težini, postoje dodatni suptilni nagovještaji koji često ostaju neprimijećeni. Hajdemo sada da se udubimo u ove manje poznate pokazatelje i iznesemo ih na videlo.

Bolest desni, poznata i kao parodontitis, je prevladavajući problem koji uzrokuje upalu ili infekciju desni. Nedavna otkrića objavljena u cijenjenom časopisu BMJ Open Diabetes Research & Care sugeriraju da bolest desni može poslužiti kao rani znak upozorenja za dijabetes tipa 2. Ova studija je otkrila da osobe s oboljenjem desni, posebno one s težim slučajevima, imaju veću vjerovatnoću da razviju dijabetes, uključujući i dijagnosticirane i nedijagnosticirane slučajeve, kao i preddijabetes. Dr. Tamler, stručnjak za ovu oblast, potvrđuje da korelacija između dijabetesa i bolesti desni nije nova informacija.

Prema dr. Tamleru, bolest desni i povišeni nivoi šećera u krvi koji dovode do dijabetesa imaju slične uzroke. Promjene u pigmentaciji kože mogu se dogoditi zbog različitih faktora kao što su pretjerano izlaganje suncu, hormonska neravnoteža, medicinska stanja ili lijekovi. Ove promjene u boji kože mogu se kretati od mrlja na koži koja potamni ili posvijetli do potpunog gubitka pigmentacije.