Uvriježeno je mišljenje da kako ljudi stare, njihova potreba za intimnim odnosima pada i da intimnost postaje manje značajna u svakodnevnom životu. Međutim, seksualni odnosi jednako su ključni za starije kao i za mlade, a posljedice nedostatka intimnosti mogu biti teške, osobito za žene. Prema seksualnoj terapeutkinji, dr. Sari Kuper, uzrečica “iskoristi ili izgubi” vrijedi i za libido.

Nedostatak intimnosti s vremenom može rezultirati smanjenjem želja za vezama, pri čemu se pojedinci osjećaju tromo. Dr. Kuper napominje da su klijenti ovaj fenomen pisali kao “Izvan pogleda, daleko od srca”. Stjenke vagine kod žene također se mogu opustiti, osobito tijekom menopauze, što dovodi do bolnog snošaja ako se nakon razdoblja apstinencije ponovno odluči na njega. Osim toga, starije žene mogu osjetiti nedostatak vaginalnog podmazivanja i stanje vaginalnih stijenki zbog nedostatka estrogena. S druge strane, mlađe žene imaju dovoljno estrogena u svojim 20-ima i 30-ima da održe zdravo, elastično i podmazano tkivo tijekom razdoblja seksualne apstinencije.

Prema dr. Loren Streicher, žene koje imaju oko 60 godina gube estrogen i on se ne vraća, i to je jednostavno-majka priroda. Žene koje ne stupaju u intimne odnose mogu imati jače menstrualne bolove. Ne, dr. Robert Šnajder objašnjava da seks za vrijeme menstruacije zapravo može ublažiti menstrualne grčeve. Tokom orgazme, maternica, koja je mišić, kontrahira se, uzrokujući brže izbacivanje krvi. Smanjuje grčeve i olakšava izlazak menstrualne krvi iz tijela.

Osim toga, povećava se nivo endorfina, što također pomaže kod menstrualnih grčeva. Spolni odnos ne samo da smanjuje rizik od spolno prenosivih infekcija, već i infekcija mokraćnog sustava. Dr. Streicher napominje da je spolni odnos čimbenik povećanja rizika od infekcija mokraćnog sustava, pri čemu se većina infekcija dogodi unutar 24 sata nakon odnosa.