Elisana Silva je prvi put otkrila svoju nevjerovatnu visinu u nježnim godinama, prije nego što je dosegla dvocifrenu visinu. Na visini od 175 centimetara, nadvisila je svoje vršnjake, pa čak i članove svoje porodice. Zapanjujuće, njen nalet rasta nije htio da se zaustavi, jer sada ima zapanjujuća dva metra, u zreloj dobi od 26 godina.

Uprkos njenim roditeljima, Ana Maria Ramos i Luiz Jorge, koji imaju relativno prosječnu visinu od 162 odnosno 170 centimetara, genetika je nedvosmisleno odbačena kao osnovni razlog za Elisanin izvanredan stas. Uprkos početnim izazovima sa kojima se suočila, Elisina priča je svedočanstvo nesalomivog duha ljudske otpornosti. Kroz iskušenja i nevolje otkrila je moć prihvaćanja i sposobnost da pronađe ljepotu u svojoj jedinstvenosti. Elisina priča služi kao svjetionik nade i inspiracije, podsjećajući nas da, bez obzira na okolnosti, uvijek postoji svjetlo na kraju tunela.

Kako su se otkrili rezultati ovih ispitivanja, pojavilo se novopronađeno razumijevanje Elisine nevolje. Otkriveno je da se na njenoj hipofizi nastanio benigni tumor, uzrokujući prekomjernu proizvodnju hormona rasta. Ovo otkriće je bacilo svjetlo na osnovni uzrok Elisinog brzog rasta i naknadne fizičke nelagode koju je iskusila već duže vrijeme. Možda najvažniji izvor utjehe i podrške za Elisu tokom njenog putovanja bila je njena porodica puna ljubavi. Oni su stali uz nju, nudeći nepokolebljivo ohrabrenje i uvjeravanje.

Njihovo nepokolebljivo prisustvo omogućilo je Elisi da plovi ponekad uzburkanim vodama svog fizičkog stanja i izađe jača i samouvjerenija. Kada je imala deset godina, Elisa je počela da se suočava sa zabrinjavajućim problemom u vezi sa svojim fizičkim stasom. Brzi rast koji je iskusila doveo je do bolnih bolova u kostima i uznemirujućeg pritiska u glavi. Prepoznavši hitnost situacije, Elisina zabrinuta porodica je zatražila medicinsku pomoć.