Kafa zauzima neizostavno mjesto u svakodnevnoj rutini nebrojenih pojedinaca na Balkanu koji ne mogu zamisliti početak svog dana bez šalice ovog omiljenog napitka koji se diže. Ne može se precijeniti važnost uživanja u pravoj, domaćoj kavi prije nego što se upustite u dnevni posao. Danas istražujemo utjecaj koji kava ima na naše fizičko blagostanje. Konzumacija kave povezana je s bezbrojnim povoljnim zdravstvenim ishodima, u rasponu od smanjenog rizika od bolesti jetre do poboljšanja kognitivnih funkcija.

Međutim, što se događa kada si pojedinac popije šalicu kave na prazan želudac? Dok neki zagovornici zagovaraju započinjanje dana jutarnjom kavom, ima i onih koji upozoravaju na moguće štetne učinke koje ona može imati na tijelo. Ključno je razlikovati kavu od doručka kada započinjete dan šalicom joea. Čak i ako imate prazan želudac, preporučljivo je kavu upariti s nekom hranom. Prvi obrok u danu ima značajnu ulogu u opskrbi energijom i regulaciji razine šećera u krvi. Sada se pozabavimo utjecajem ispijanja kave na prazan želudac. Jedan značajan učinak je ubrzana apsorpcija kofeina kada se konzumira bez hrane.

Međutim, kada se kava pije uz obrok ili uz kalorični napitak poput proteinskog shakea, apsorpcija kofeina je odgođena zbog sporijeg pražnjenja želuca uzrokovanog unosom hranjivih tvari poput proteina i masti. Ako se kava konzumira na prazan želudac, kofein koji sadrži može se brže apsorbirati, što može dovesti do neželjenih učinaka poput nemira, nervoze i nervoze. Uz to, ispijanje kave bez jela može dovesti do povećanja proizvodnje želučane kiseline, što može uzrokovati žgaravicu. Neki pojedinci također izražavaju zabrinutost zbog utjecaja kave na razine hormona, posebice kortizola, hormona stresa. Međutim, treba napomenuti da je dostupno ograničeno istraživanje o ovoj određenoj povezanosti.

Utjecaj kofeina na glatke mišiće crijeva može rezultirati proljevom, osobito kod osoba koje su osjetljivije. Nadalje, kava ima sposobnost utjecati na apetit, razinu stresa i proizvodnju želučane kiseline. Prema web stranici MindBodyGreen, postoji skupina pojedinaca koji imaju suprotno stajalište od onih koji pate od nesanice izazvane kofeinom. Ti su pojedinci otkrili da im konzumacija šalice kave ujutro na prazan želudac daje nalet vitalnosti i potiče redovitost pražnjenja crijeva. Ako otkrijete da konzumacija kave na prazan želudac ima negativne učinke na vaš probavni sustav ili uzrokuje nemir i nelagodu, moglo bi biti korisno razmisliti o spajanju konzumacije kave s obrokom koji je bogat proteinima, smanjujući količinu kave koju konzumirate, ili prelazak na zamjene bez kofeina.