Dugo je vremena princeza Kate Middleton bila odsutna iz javnosti, što je dovelo do raširenih nagađanja o njezinom dobrobiti. Jedina informacija dostupna javnosti bila je da je bila podvrgnuta operaciji abdomena i da se odlučila držati potajno nakon zahvata. Međutim, prije samo dva dana kraljevska obitelj oglasila se zapanjujućom objavom, otkrivši da se princeza Kate bori s rakom i da je trenutno na kemoterapiji.

Ova vijest duboko je pogodila kraljevsku obitelj, ostavivši sve u stanju šoka. Kao odgovor na to što je dijagnoza raka princeze Kate postala javna, princ Harry i Meghan Markle objavili su izjavu. Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa poslali su iskrenu poruku u kojoj su izrazili svoje dobre želje princezi od Walesa, nadajući se da će Kate i njezina obitelj pronaći utjehu, pomlađivanje, osamljenost i mir.

U video poruci objavljenoj u petak navečer, princeza od Walesa iskoristila je trenutak da obavijesti svoje pratitelje o svom trenutnom stanju. U svom je obraćanju izrazila svoju ogromnu zahvalnost svojoj odanoj zajednici obožavatelja na njihovoj nepokolebljivoj podršci i suosjećajnom razumijevanju dok je išla putem oporavka nakon kirurškog zahvata. Prema izvješćima, vojvoda i vojvotkinja od Sussexa sinoć su imali “privatni” razgovor s princom i princezom od Walesa.

Konkretan oblik komunikacije, bilo da je riječ o telefonskom pozivu, video pozivu ili poruci podrške, nije otkriven. Nadalje, postoji neizvjesnost oko Harryjeva potencijalnog povratka u Ujedinjeno Kraljevstvo. Sinoć su se u Sjedinjenim Državama pojavile tvrdnje da vojvoda i vojvotkinja od Sussexa nisu bili obaviješteni o Kateinom stanju sve dok to nije javno objavljeno. Insajderi koji su razgovarali s New York Postom otkrili su da par nije znao za Kateinu bolest. Dinamiku između dvoje braće i sestara otkrio je Chris Ship, kraljevski urednik na ITV-u.

Osvrćući se na vrijeme od prije više od deset godina kada su Kate i William objavili svoje zaruke, vojvoda od Sussexa rekao je da je Kate postala starija sestra za kojom je oduvijek čeznuo. Nažalost, posljedice Megxita dovele su do burnog kraja njegove veze s princom i princezom od Walesa. Nakon smrti kraljice Elizabete u rujnu 2022., Kate i Harry ponovno su se našli dok su šetali Windsorom zajedno sa svojim partnerima. Napetost između Williama i Harryja postala je očita na komemoraciji za princezu Dianu, jer se činilo da su braća ušla u žestoku razmjenu riječi.

William je napustio ceremoniju prije Harryjeva pojavljivanja putem videopoziva. U nedavnoj video poruci, pokojna princeza od Walesa otkrila je svoju dijagnozu, otkrivajući da je rak otkriven nakon kirurškog zahvata na njezinom abdomenu. Usred pojave zategnutosti u njihovoj vezi, ostaje pitanje: hoće li Harry odlučiti ponovno susresti princezu od Walesa u Ujedinjenom Kraljevstvu, s obzirom na njihovu bliskost o kojoj se izvještavalo prije deset godina? Ako se Harry i Meghan odluče ne pojaviti u Velikoj Britaniji, vjeruje se da im ljudi to neće oprostiti, unatoč zategnutim odnosima.

Slijedeći savjete svog medicinskog tima, princeza od Walesa otkrila je da je započela preventivnu kemoterapiju. Scobie se suočio s nemilosrdnim kritikama i uvredama nakon što je Kate to objavila. Komentari su se nastavili, uključujući “Sram te bilo, odvratni čovječe” i “Jesi li sad zadovoljan?” Možeš li, molim te, zašutjeti? Među tim komentarima, Scobie je nedavno komentirao fotografiju za Majčin dan koju je podijelila Kate, a koja je izgledala kao da je digitalno izmijenjena.