Na Dan državnosti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odao je počasti raznim pojedincima, među kojima su i ugledne osobe iz glazbene industrije. Uz obilježavanje Dana državnosti, posebno priznanje uručeno je proslavljenom harmonikašu Mirku Kodiću. Vrijedi napomenuti da je Kodić nedavno doživio dubok osobni gubitak, tragično je preminuo njegov najstariji sin Aleksandar.

Zorica Brunclik, Mirko Kodić, Lepa Lukić i Aleksandra Kovač među 107 pojedinaca iz različitih područja koji su ove godine dobili priznanje Predsjednice Republike. Kao priznanje za njihovu dugu karijeru i doprinos narodnoj glazbi, Lepa, Zorica i Mirko nagrađeni su “Zlatnim medaljama za zasluge”. Sedamdesetih su svoje karijere započeli Lepa Lukić i Mirko Kodić koji su zapaženo prisutni na javnoj sceni, dok je u to vrijeme na svoj glazbeni put krenula i njihova kolegica Zorica Brunclik, iako nešto manje iskusna u glazbi.

Rođen 29. studenog 1957. godine u Jasenovu kod Svilanjca, Mirko Kodić vrsni je srpski harmonikaš, skladatelj i aranžer. Kroz svoju slavnu karijeru surađivao je sa renomiranim pjevačima narodne muzike kao što su Šaban Šaulić, Meho Puzić, Jašar Ahmedovski i drugi. Njegova impresivna diskografija uključuje kolekciju od dvanaest studijskih albuma, na kojima se pretežno nalaze pjesme koje je sam skladao i aranžirao. Mirkov glazbeni talent, koji trenutno živi u Beogradu sa suprugom Silvijom, prepoznali su u ranoj mladosti njegovi roditelji i poklonili mu prvu harmoniku.

Godine 1979. Mirko Kodić kreće na svoj glazbeni put, učeći svirati uz Vitomira Životića. Iste godine u izdanju ugledne diskografske kuće “Diskos” iz Aleksandrovca ​​izlazi njegov debitantski singl sa numerama “Resavski vez” i “Ljubišino kolo”. Time je započela njegova plodna suradnja s izdavačkom kućom. Izdavanjem prvog albuma pod nazivom “Kola Mirka Kodića” dodatno je učvrstio svoju prisutnost na glazbenoj sceni. Od tada pa sve do 2002. godine, Kodić je nastavio osvajati publiku nizom albuma među kojima su “Zaljubljeno srce”, “Dijamanti Mirka Kodića”, “Svirački merak” i “Harmoniko moja”, među ostalima. Kroz svoju karijeru imao je privilegiju da sarađuje sa renomiranim pjevačima narodne muzike, kao što su Šaban Šaulić, Jašar Ahmedovski i Svetlana Ceca Ražnatović, kao i da dijeli pozornicu sa izuzetnim muzičarima poput Miroljuba Aranđelovića Kemiša. Kodićev neosporan talent i predanost nisu ostali nezapaženi, jer je primio brojne nagrade i priznanja, što je potvrda njegovog izuzetnog doprinosa glazbenoj industriji.

Godine 1979. Mirko Kodić obilježila je glazbenu industriju snimivši i izdavši svoj prvi “singl” s pjesmama “Resavski vez” i “Ljubišino kolo”. Iste godine izdao je i svoj album prvijenac pod nazivom “Kola Mirko Kodić”. Uz spomenute pjesme sa “singla”, na albumu su prikazana instrumentalna djela poput “Jasenovka kolo”, “Slavičino kolo”, “Vragolasto nidrivanje”, “Vlaška plenica”, “Zlatovka kolo” i dr. Dok je Mirko većinu pjesama skladao sam, njegov učitelj Vitomir Životić uglazbio je dvije pjesme. Cijeli album aranžirao je Dragan Aleksandrić. U kolovozu 1980. godine PGP RTB izdaje Mirkov EP na kojem se nalaze pjesme “Resavka kolo”, “Strela kolo”, “Ravaničko kolo” i “Vladimirovo kolo” koje su skladali Žika Jovanović i Mirkov otac Žika Kodić. U rujnu 1982., diskografska kuća “Jugodisk” iz Beograda izdala je Mirkov drugi studijski album pod nazivom “Zaljubljeno srce”. Uz naslovnu pjesmu na albumu su se našle i skladbe poput “Sanela kolo”, “Timočki filigrani”, “Kolo staccato”, “Jasna kolo” i druge. Mirko Kodić bio je jedini skladatelj cijelog albuma koji je izveo uz pratnju svog ansambla.