Sve je u djetinjstvu imalo bolji okus – vjerujem da će se većina ljudi složiti sa time. Jela koja smo dobijali bila su tako jednostavna, a opet smo u njima uživali možda čak i više nego u svemu što danas možemo kupiti ili napraviti.

Veza između sjećanja i naših osjetila okusa i mirisa nije tajna. Određena aroma ili okus lako nas mogu prenijeti u određeno vrijeme ili mjesto iz prošlosti. Objava na Redditu u našoj lokalnoj zajednici nedavno je postavila pitanje koja hrana izaziva osjećaj nostalgije i doma.

Za svaki Božić moja je baka radila poseban kruh s češnjakom kojem sam se uvijek veselila u gostima. Pogačice su bile toliko ukusne da se u njima moglo uživati ​​i same bez ikakvog priloga.

Osim toga, stol je uvijek bio pun slatkih poslastica, a kasnije bismo pili čašu vina iz različitih dijelova svijeta. Otkad znam za sebe, bila je tradicija da je svaki Božić posjetim prvu, osim ove godine kada je preminula. Sada više nema ni kolača, ni stola, ni čarobnih božićnih jutara s njom.

Pekara je dom raznih slatkih poslastica, od klasičnih kolača s jabukama u toploj dekici od tijesta do starinskih oblatni. U hladnijim mjesecima uživaju se u teškim, slatkim čokoladnim kolačima punjenim orasima, tufnama i kolačima od vanilije.

U ponudi su i slatke kiflice punjene pekmezom, ali i specijaliteti poput bajaderica, šnokla, galeta i koha (danas “tri leće”). Popularna je i štrudla s makom i orasima, au ponudi je i pšenica, nekada smatrana delicijom rezerviranom za sprovode. Domaće krafne i mekani kolači također su omiljeni kupci tijekom zabava. I naravno, pekara nudi i žu-žu i puževe sa sirom.

Kad god bi baka iz mog susjedstva ispekla kruh i pozvala me k sebi, uvijek bih išao kod nje. Zatim bi posula šećer na krišku kruha, a ja sam to iz nekog neobjašnjivog razloga voljela. Međutim, u retrospektivi, ideja se čini blesavom i od tada ga nisam jela.

Nažalost, baka je preminula nakon toga, zbog čega sam se možda više suzdržavala od jela. Ipak, sjećanje na to iskustvo i dan danas ostaje u meni.

Čini se da postoji jedno posebno jelo koje se ističe u svakom pogledu, a to je popara.

Dok je nekoć bilo uvriježeno mišljenje da pojedinci imaju averziju prema popari, kasnije je postalo očito da ovo jelo ima jedinstvenu sposobnost evociranja sjećanja na djetinjstvo.

stari kruh

Sama žlica vrhnja.

Jedna kockica maslaca.

sir

voda

mlijeko

sol

Kad god ostane kruha, poželjno ga je narezati na kockice i osušiti u pećnici zagrijanoj na 100 stupnjeva. Nakon toga se može pohraniti u platnenu vrećicu obješenu na hladnom i suhom mjestu u ostavi. Tako će uvijek biti nadohvat ruke, spreman za korištenje na razne načine, kao prilog uz piće ili pržen za tjelesnost gulaša, kako predlaže Coolinarika.

Započnite tako da u dublju šerpu ulijete vodu i dodate prstohvat soli i kockicu maslaca. Kad voda zavrije, smanjite vatru, dodajte malu količinu mlijeka i pažljivo stavite kruh u tavu. Pomiješajte sastojke drvenom kuhačom, pazeći da se kruh ne raspadne u kašastu konzistenciju. Na kraju umiješajte sir i vrhnje po ukusu.

Dodavanje pržene slanine na pari može dodati dodatnu dimenziju okusa. Međutim, važno je voditi računa o količini masnoće, poput maslaca ili vrhnja, koja se koristi. Uživanje u šalici toplog mlijeka uz tanjur popare također može lijepo nadopuniti jelo.