Drvo oraha, sa svojim jestivim plodovima, predstavlja veoma cenjenu biljku koja potiče iz Male Azije i ima životni vek od sto godina. Orah je oduvek bio poznat po svojoj veličini i snazi. Njegova visina doseže oko 25 metara, dok je širina krošnje oko 20 metara. Ovaj dragoceni plod nije zahtevan i uspeva u različitim uslovima. Ukoliko mu uslovi više odgovaraju, brže će formirati plodove. Međutim, postoji nekoliko zanimljivih činjenica koje se tiču orahovog stabla.SRBI MASOVNO SADE OVO DRVO U SVOM DVORIŠTU, A NE ZNAJU KOLIKO JE OTROVNO: Postoj i BIZARNO verovanje koje ga prati

Jedna od tih činjenica je da se orah smatra depresivnim drvetom još od davnina, a verovalo se da se najviše samoubistava događalo baš pod njegovom krošnjom. Iako se danas smatra da je takvo verovanje zasnovano na sujeverju, postoje istraživanja koja ukazuju na određene mane ove biljke. Naučnici su otkrili da orah stvara velike količine ugljendioksida koji je teži od vazduha, pa se zadržava ispod krošnje. Ako zaspite ispod oraha, možete se ugušiti, posebno ako je vreme mirno, jer je orah veliki potrošač kiseonika i proizvođač ugljendioksida. Takođe, orah ima posebna eterična ulja koja odbijaju insekte, pa je pod njim retko naći drugu vegetaciju. Ovo ulje takođe negativno utiče na rast trave i stvaranje humusa u zemljištu.

Zbog svega navedenog, preporučuje se da orah ne sadite blizu kuće, parkinga ili temelja, jer ima jak koren koji može oštetiti okolinu. Ako ipak želite da ga posadite, uradite to dalje od kuće, preferabilno u jesenjem periodu. U vrelim letnim danima, možete odmarati ispod nekog drugog drveta poput lipe, dok orah treba ceniti zbog svog ukusnog ploda. Ipak, treba biti umeren u konzumiranju orahovog ploda, jer kao i sa svim stvarima, i sa njim možete preterati. Drvo oraha, poznato i pod naučnim nazivom Juglans regia, predstavlja listopadno drvo koje potiče iz porodice Juglandaceae. Ovo drvo je veoma cenjeno zbog svojih jestivih plodova, orašastih plodova koji su poznati po svom bogatom ukusu i hranljivim vrednostima.

Evo nekoliko ključnih karakteristika drveta oraha:

  1. Veličina i izgled: Drvo oraha može narasti do impresivnih visina, obično dostižući visinu od 25 metara, dok je širina krošnje obično oko 20 metara. Ima snažnu, debelu stabljiku i karakteristične listove koji su perasto složeni.
  2. Plodovi: Plodovi oraha su jestivi orašasti plodovi koji su zaštićeni tvrdom ljuskom. Orah se koristi u kulinarstvu širom sveta, dodajući se jelima, slatkišima ili se konzumira samostalno kao zdrava grickalica.
  3. Rasprostranjenost: Drvo oraha potiče iz Male Azije, ali se danas uzgaja i gaji širom sveta, posebno u umerenim klimatskim uslovima.
  4. Značaj: Orah je cenjen ne samo zbog svojih plodova već i zbog drveta koje se koristi u različite svrhe. Drvo oraha je izuzetno tvrdo i otporno, što ga čini idealnim materijalom za izradu nameštaja, podova i drugih drvenih proizvoda.
  5. Ekologija: Orah nije zahtevno drvo i uspeva u različitim uslovima. Međutim, preferira sunčane položaje i dobro drenirano zemljište.
  6. Mistična i narodna verovanja: Kroz istoriju, orah je bio predmet različitih narodnih verovanja i mitova. Neki veruju da je orah simbol mudrosti i plodnosti, dok su ga drugi smatrali depresivnim drvetom zbog priča o samoubistvima ispod njegove krošnje. Ukratko, drvo oraha ima značajnu ulogu u ishrani i ekologiji, te predstavlja važan deo mnogih kultura i tradicija širom sveta.