Nova istraživanja su pokazala da paradajz može biti ključan saveznik u borbi protiv bakterijskih infekcija u crevima, prema studiji s Univerziteta Kornel u SAD-u. Ova popularna namirnica, bogata antioksidansima, vitaminima i drugim jedinjenjima, ima značajnu ulogu u zdravlju, a naučnici su identifikovali dva moćna jedinjenja iz paradajza koja su efikasna u borbi protiv bakterija.Sok od paradajza ubija salmonelu: Naučnici otkrili 2 jedinjenja iz paradajza i njihova moćna svojstva u eliminaciji bakterija

Tim istraživača, predvođen mikrobiologom Jeongmin Songom, fokusirao se na salmonelu, bakterije koje su često uzrok bakterijskih infekcija creva, uključujući salmonelu entrica tiphi koja može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme poput tifusne groznice.

Prema istraživačkom timu, paradajz i sok od paradajza pokazali su sposobnost da ubiju salmonelu entrica tiphi u laboratorijskim eksperimentima. Iako je kiselost soka mogla biti faktor, istraživači su identifikovali i dva antimikrobna peptida u paradajzu koji su pokazali sposobnost inhibicije rasta salmonele, uključujući soj otporan na antibiotike.

Nakon modeliranja interakcija ovih peptida s membranama bakterijskih ćelija, istraživači su utvrdili da su ovi peptidi razgradili ćelijske membrane salmonele za samo 45 minuta, što je značajan rezultat u borbi protiv bakterijskih infekcija.

Iako su ovo laboratorijski eksperimenti, rezultati ukazuju na potencijal paradajza kao korisne namirnice u prevenciji bakterijskih infekcija. Studija ističe važnost uravnotežene ishrane koja uključuje voće i povrće, pod uslovom da se hrana priprema po higijenskim standardima, kako bi se poboljšalo zdravlje i smanjila mogućnost zaraze bakterijskim infekcijama.

Ova studija, objavljena u časopisu Microbiology Spectrum, pruža nova saznanja o potencijalnim koristima paradajza u očuvanju zdravlja creva i prevenciji bakterijskih oboljenja.Ova studija dodatno podržava preporuke stručnjaka za ishranu o uključivanju paradajza u raznoliku ishranu. Ipak, važno je napomenuti da se paradajz i drugo voće i povrće trebaju konzumirati uz pridržavanje visokih standarda higijene kako bi se sprečile bolesti i trovanje hranom.