Tokom nedavnog koncerta u budvanskoj diskoteci Top Hill, Ceca Ražnatović, istaknuta folk zvijezda, upustila se u razgovor sa predstavnicima medija. Važno je napomenuti da se ne zalažem za superiornost Sarajeva ili Zagreba nad bilo kojim drugim gradom. Umjesto toga, upućujem poziv svojim sugrađanima iz bivše Jugoslavije da se okupe na Ušću.

Tokom svog života, nikada nisam oklevao da uputim ovaj poziv, i suzdržavao sam se od laskanja ili klevete. Moji periodi šutnje bili su vođeni isključivo uvjerenjem da samo šutnja ne može dovesti do rješenja. Nadalje, kao ljudsko biće, čvrsto vjerujem da ne trebamo trošiti energiju na negativnosti. Umjesto toga, trebali bismo prihvatiti činjenicu da se život nastavlja, da je oproštaj neophodan, ljubav treba da prevlada, a muzika služi kao ujedinjujuća sila.

Vredi napomenuti da je peticija za zabranu ulaska Dini Merlin u Srbiju, koja je ranije bila dostupna na zvaničnom sajtu, sakupila oko 60.000 potpisa pre nego što je uklonjena. Najava predstojećeg Merlinovog trija nastupa u Beogradu u decembru izazvala je oštru reakciju pojedinih pojedinaca, što ih je navelo da kreiraju onlajn peticiju koja se zalaže za bojkot koncerata bosanskohercegovačke pjevačice. Internet stranica na kojoj se nalazi peticija nudi pojedincima priliku da učestvuju u bojkotu Merlinovih predstojećih koncerata u Beogradskoj areni 7., 8. i 9. decembra.

Podnosilac predstavke tvrdi da je umjetnik iskazivao snažna antisrpska osjećanja, o čemu govori njegova pjesma „Da te nije Alija“ posvećena Aliji Izetbegoviću, bivšem predsjedniku BiH i ratnim „zelenim beretkama“. Pored toga, Merlin je objavio album pod nazivom “Srbima i psima zabranjeno”, koji je istaknut u njegovom kafiću. U online peticiji nalazi se i link na intervju s Merlinom u jednoj sarajevskoj publikaciji, za koji podnosioci peticije tvrde da sadrži značajnu količinu antisrpske retorike.