Jedan od ključnih oblika masti u tijelu je kolesterol, koji služi kao rezerva energije. Igra vitalnu ulogu u sastavu staničnih membrana, omogućujući tijelu da učinkovito funkcionira. Međutim, povišene razine kolesterola, osobito tijekom duljeg razdoblja, mogu dovesti do raznih zdravstvenih posljedica.

Jedan od glavnih izazova leži u činjenici da razine kolesterola mogu ostati povišene dulje vrijeme bez ikakvih vidljivih simptoma, ili ako se pojave, oni su toliko suptilni da ih većina pojedinaca često ne primijeti. Simptomi povezani s očima mogu poslužiti kao neočekivani pokazatelj povišene razine kolesterola, uključujući prisutnost bjelkasto-sivog prstena koji okružuje pigmentirani dio oka.

Ova manifestacija, kako izvješćuje Medical News Today, manje je poznat znak kolesterola. Nadalje, Verywell Health ističe dodatne probleme vezane uz oči koji proizlaze iz visokog kolesterola, kao što su zamagljen vid, pojava tamnih mrlja u vidnom polju, pa čak i nelagoda u očima. Nadalje, nakupljanje kolesterola može dovesti do žućkaste boje kože oko očiju ili nosa.

Iako ovi simptomi ne moraju samo ukazivati ​​na visoki kolesterol, oni također mogu biti indikativni za druga medicinska stanja, zbog čega je ključno konzultirati se s liječnikom ako ih primijetite kako biste točno odredili temeljni uzrok ovih promjena. Dopustite nam da naglasimo da su standardne razine kolesterola u krvotoku sljedeće:

Idealno bi bilo da razina ukupnog kolesterola bude ispod 5,2 mmol/l. LDL kolesterol, koji se često naziva i “loš kolesterol”, idealno bi se trebao održavati na razini ispod 3,4 mmol/l. Kada je riječ o HDL kolesterolu, koji se obično naziva “dobrim kolesterolom”, razina iznad 1,6 mmol/l smatra se povoljnom. Povišene razine kolesterola predstavljaju značajan rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti, posebice ateroskleroze.