Pobjedom nad Taylorom Fritzom u svojoj 33. vezanoj pobjedi na Australian Openu, Novak Đoković sada je izjednačio rekord slavne Monike Seles. Novinari nisu gubili vrijeme povlačeći paralelu između Novaka i Monike, pa su se kod teniskog asa raspitali o Selešinoj karijeri.

Nole je izrazio duboku naklonost prema Moniki, koja je zauzela istaknuto mjesto u njegovim mislima tijekom njegovog odrastanja u Srbiji. Jelena Genčić, koja je surađivala s Monikom, često je pričala anegdote o njezinim dnevnim rutinama, poput spavanja, prehrambenih navika i režima treninga. Monika je bila jedan od Noletovih idola tijekom njegova djetinjstva, a on je osjećao osjećaj nervoze koji je doveo do njihovog prvog susreta. Njezina je karijera bila ništa manje nego izvanredna, posebice njezine impresivne izvedbe u ovom posebnom okruženju. Pitanje koliko je još mogla napredovati da se nisu umiješale određene okolnosti i dalje plijeni svačiju znatiželju. Nole je zaključio izjavom da je kod Monike sve jednostavno izuzetno.

Legendarni prvak bio je oduševljen njegovim govorom, a nije gubio vrijeme uzvratio mu je jednakim žarom. Monika je na Instagramu izrazila svoje beskrajno divljenje i zahvalnost Novakovim trijumfima na Grand Slam turnirima, priznajući da je izgubila pojam o točnom broju naslova koje je osvojio. Monika je dugo bila svjesna Novakovog neusporedivog talenta i predvidjela je njegovu sposobnost da ruši postojeće rekorde i postavlja nove koji će budućim generacijama biti nevjerojatno izazovni. Monika je čeznula za prilikom da se natječu u istoj eri, zamišljajući izvanredan spoj njihovih vještina na terenu. Preplavljena entuzijazmom, Monika je Novaku izrazila zahvalnost i poštovanje te ga pozvala da ugrabi pobjedu na Australian Openu.

Od kobnog dana kada se slavna Novosađanka na turniru u Hamburgu ozlijedila po život opasna ozljeda, mnoge muči pitanje koliko Monika može napredovati. Monika, poznata kao Mala Mo, postala je žrtva napada nožem koji je počinio poremećeni pojedinac koji je obožavao Štefi Graf. Prišuljavši se našoj sportašici u trenutku predaha između mečeva, sumještanin njemačkog tenisača zario joj je nož u leđa, potaknut duboko ukorijenjenim animozitetom prema Moniki jer je nadmašila njegovu voljenu Štefi.

Krajolik ženskog tenisa zauvijek je izmijenjen gnusnim činom pokušaja ubojstva Njemice. Monika je, unatoč svim izgledima, uspjela za dlaku izbjeći smrt, ali da je nož zabio samo centimetar dublje, njezin bi život bio nepovratno izmijenjen paralizom. Dok se fizički oporavljala, duboke psihičke posljedice su izdržale. Teniski teren je bio moje utočište, mjesto sigurnosti i sigurnosti tijekom mog odrastanja. Međutim, taj kobni dan u Hamburgu obilježio je gubitak svega što mi je bilo drago. Moja nevinost je razbijena, zajedno s mojim položajem, mojom zaradom, pa čak i prihodom ostvarenim potvrdama. Guardian je kasnije uhvatio njezino pripovijedanje o ovom razornom preokretu događaja.

Tijekom njezinog boravka u bolnici i kasnijeg oporavka njezine kolege tenisači donijeli su odluku o nastavku turnira u Hamburgu. Prilično je zapanjujuće da je jednoglasni konsenzus bio za, s iznimkom Gabriele Sabatini, jedine disidentice. Činjenica da nitko drugi nije bio voljan žrtvovati bodove i prihode od oglašavanja doista je izvanredna. Nakon dvije godine izbivanja s teniskog terena, Monika se trijumfalno vratila ponovno osvojivši Australian Open prvenstvo, označavajući svoju konačnu pobjedu na Grand Slam turniru.