Priča o Branku Ćopiću je složena i puna različitih elemenata, ali pokušaću da izdvojim ključne tačke iz ovog teksta. Branko Ćopić, poznati jugoslovenski književnik, izvršio je samoubistvo 26. marta 1984. godine skokom sa Savskog mosta u Beogradu. Razlozi za njegovo samoubistvo su duboko ukorenjeni u političkim prilikama, sukobima i pritiscima koji su pratili njegov život i karijeru.SKOČIO JE SA MOSTA DOK JE ZVONILO SA SABORNE CRKVE: Neće oni više da mi zagorčavaju život. Jarane moj, zatvaram svoj dućan...

Ćopićeva satirična priča “Jeretička priča” uzdrmala je tadašnji vrh jugoslovenske države, što je dovelo do njegovog poziva na policijsko saslušanje. Iako je rečeno da neće biti hapšen, pritisak i osuda koja je stigla sa različitih strana, uključujući i Josipa Broza Tita, stavila je Ćopića u tešku situaciju.

Branko Ćopić je bio poznat po svom humoru, satiri i pisanju bajki i romana, ali i po svom nepokolebljivom stavu i kritici društvenih nepravdi. Bio je suočen sa sankcijama, izbacivanjem iz Partije, cenzurom i gubitkom podrške od strane nekih kolega.

Njegova odluka da okonča život na tako dramatičan način, ostavljajući oproštajno pismo koje spominje brojne ljude iz svog okruženja, pokazuje duboku emotivnu i psihološku patnju koju je Ćopić prolazio. Ćopić je bio suočen s političkim pritiscima, a tekst “Jeretička priča” bio je povod za još veće neprijateljstvo vlasti prema njemu. Tito je smatrao da Ćopić podriva društveni poredak i odbija da podrži partijske vrednosti. Njegovo delo je proglašavano nepoćudnim, a bio je izbačen iz Partije 1960. godine.

Pisac je očigledno patio zbog izdaje koju je osećao od strane svojih kolega, političkog pritiska, kao i ličnih unutrašnjih borbi. Njegova smrt ostavlja za sobom mnoga pitanja i tuga zbog gubitka jednog od najznačajnijih književnika jugoslovenske književnosti.