Pre četiri dana, pred Hramom Svetog Save, Nikola Rokvić se oprostio od svojih najmilijih, izmolio molitvu i krenuo na dug put pešice, dug 1060 km, do manastira Svetog Nektarija Eginskog, gdje želi da se pokloni. Tokom ovog putovanja, Nikola će prikupljati sredstva za svoju fondaciju “Porodica”, koja će biti donirana pedijatrijskoj onkologiji. Istakao je da je potrebno sakupiti 200.000 evra za ovu humanitarnu akciju. Zanimljivo je da i pevačica Seka Aleksić tvrdi da je zatrudnela zahvaljujući ovom svecu.

  • Seka Aleksić, koja danas ima dva sina, Jovana i Jakova, svojevremeno je podijelila svoje iskustvo o putu do potomstva. Kao što je navela, Seka je prošla kroz vantelesnu oplodnju, ali je nakon savjeta svog duhovnika, oca Nikole, i preporuke još jednog sveštenika, počela konzumirati ulje Svetog Nektarija. To je, prema njenim riječima, bio prekretnički trenutak koji joj je omogućio trudnoću. Nakon toga, Seka je čak i proslavila krsnu slavu “Sveti Nektarije”, što je podijelila na svom Instagram profilu.

“Moj put ka roditeljstvu nije bio lak. Sedam godina sam čekala da postanem majka. Sa suprugom sam se sedam godina borila za potomstvo. Vantelesna oplodnja ima samo 30% uspješnosti. Ja sam prošla kroz tri vantelesne oplodnje, od kojih je treća bila uspješna. Prve dvije su završile neuspješno. Nakon što smo riješili moj problem s insulinskom rezistencijom, stvari su postale lakše. Pila sam tablete četiri godine, što je pomoglo u rješavanju tog problema”, podijelila je Seka.

“Kada smo se odlučili za treću vantelesnu oplodnju, po savjetu mog duhovnika, oca Nikole, i preporuci još jednog sveštenika, oca Ace, počela sam uzimati ulje Svetog Nektarija. Otac Aca je bio na Egini, gdje je donio ulje Svetog Nektarija. Rekao je mom duhovniku, ocu Nikoli, da mi i mom suprugu Veljku treba dati to ulje”, nastavila je Seka.

Sveti Nektarije živio je krajem 19. i početkom 20. vijeka. Bio je episkop pentapoljski u Aleksandrijskoj patrijaršiji. Nakon mnogih kleveta, zbog svog skromnog i svetog života, preselio se u Grčku, gdje je bio rukovodilac jedne prestižne bogoslovne škole. Osnovao je manastir Presvete Trojice na Egini, gdje je živio do smrti, a danas su tu smještene njegove mošti. Preminuo je 1920. godine, ostavivši iza sebe naslijeđe poštovanja i čudotvorstva u pravoslavnom svijetu.

BONUS TEKST

Jedan od prirodnih lijekova koji se često koristi je đumbir. Đumbir je poznat po svojim ljekovitim svojstvima i može biti efikasan u tretiranju različitih zdravstvenih problema.

Za pripremu čaja od đumbira, potrebno je sjeckati svježi đumbir na male komadiće i staviti u šerpu s vodom. Potom se smjesa zagrijava dok ne proključa, nakon čega se kuha na laganoj vatri oko 10-15 minuta. Zatim se čaj procijedi i može se zasladiti medom ili dodati limun po ukusu.

Đumbirov čaj može pomoći u ublažavanju simptoma prehlade i gripa, kao što su kašalj, bol u grlu i začepljen nos. Također, đumbir ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale i bolova u tijelu.

Osim toga, đumbir je poznat po svojim antiemetičkim svojstvima, što znači da može pomoći u smanjenju mučnine i povraćanja. Zbog toga se često preporučuje osobama koje pate od mučnine uslijed putovanja ili trudnoće.

Redovno konzumiranje čaja od đumbira može doprinijeti jačanju imunološkog sistema i općenito poboljšati zdravlje. Ipak, uvijek je važno konzultirati se s ljekarom prije upotrebe bilo kakvih prirodnih lijekova, posebno ako imate postojeće zdravstvene probleme ili uzimate druge lijekove.