Prema dr. Michaelu Mosleyu, konzumacija samo jedne žlice ovog ulja ima potencijal za učinkovito smanjenje visokog krvnog tlaka i poboljšanje kognitivnih funkcija. Dr. Michael Mosley, poznati stručnjak za prehranu, stekao je svjetsku slavu svojim dijetama koje su donijele neizmjerno veselje javnosti. U ovom slučaju, dr. Mosley istražuje prednosti uključivanja maslinovog ulja u našu dnevnu rutinu.

  • Izričito preporuča konzumaciju 1 žlice maslinovog ulja svaki dan, tvrdeći da je ono temeljna komponenta poznate mediteranske prehrane, slavljene kao oličenje zdrave prehrane. Prisutnost oleinske kiseline u kombinaciji s polifenolima u maslinovom ulju može pružiti objašnjenje za njegovu sposobnost smanjenja upale, poboljšanja pamćenja i sniženja krvnog tlaka. Dr. Mosley istaknuo je značajnu studiju provedenu u Španjolskoj, koja je uključivala nevjerojatnih 12.000 sudionika. Nalazi su otkrili da su pojedinci koji su dnevno unosili jednu i pol žlicu maslinovog ulja imali značajno smanjen rizik od smrtnosti povezane s kardiovaskularnim bolestima, što je doista impresivan rezultat.

Korelacija između konzumacije maslinovog ulja i promatrane povezanosti bila je ograničena na pojedince koji su konzumirali ekstra djevičansko maslinovo ulje, za razliku od rafiniranog ili običnog maslinovog ulja. Suprotno tome, nedavna studija provedena 2020. godine pokazala je da konzumacija maslinovog ulja u bilo kojoj varijanti rezultira sniženjem krvnog tlaka, pri čemu ekstra djevičansko maslinovo ulje pokazuje izraženiji učinak.

  • U zasebnoj studiji koja je uključivala 25 starijih odraslih osoba s blagim oštećenjima pamćenja, otkriveno je da je dnevni unos od 30 ml, što odgovara približno dvije žlice, ekstra djevičanskog maslinovog ulja doveo do značajnog poboljšanja pamćenja. Redovita konzumacija maslinovog ulja ima potencijal za ublažavanje kronične upale, stanja koje se često povezuje s demencijom. Prema dr. Billu Mullenu, profesoru na Sveučilištu u Glasgowu, primarni element koji se nalazi u maslinovom ulju je oleinska kiselina, koja spada u kategoriju omega devet masnih kiselina. Ova kiselina, poznata kao oleinska kiselina, poznata je po svojoj sposobnosti borbe protiv upala. Uvriježeno je mišljenje da mnoštvo kroničnih bolesti proizlazi iz početnog stanja upale.

BONUS TEKST:

U NASTAVKU NEKOLIKO ZANIMLJIVOSTI….

Dobiveno iz ploda stabla masline (lat. Olea europaea) autohtonog mediteranskog područja, maslinovo ulje je vrsta biljnog ulja. Proizvodnja maslinovog ulja uključuje nekoliko koraka, kao što je drobljenje maslina, odvajanje tekućine (ulja) od pulpe prešanjem ili centrifugiranjem te pročišćavanje ulja filtriranjem nepoželjnih tvari. Nutritivna vrijednost i mnoštvo zdravstvenih prednosti koje se povezuju s maslinovim uljem naširoko su priznate. Istražimo neke od primarnih atributa koji definiraju maslinovo ulje.

Maslinovo ulje bogato je mononezasićenim masnim kiselinama, posebice oleinskom kiselinom, koja se povezuje sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti, što ga čini izvorom zdravih masnoća. Ova hrana obiluje antioksidansima, uključujući vitamin E i polifenole, koji imaju potencijal zaštititi tijelo od oksidativnog stresa i upala. Redovita konzumacija maslinovog ulja može pružiti zaštitu srcu smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti, regulirajući krvni tlak i poboljšavajući razinu “dobrog” HDL kolesterola.

Maslinovo ulje se često koristi u kozmetičkim proizvodima zbog svojih iznimnih hidratantnih sposobnosti, što doprinosi promicanju zdrave kože i kose. Pružajući hidrataciju, smanjujući upale i poboljšavajući cjelokupno stanje kože i kose, maslinovo ulje pokazalo se vrlo korisnim. U mediteranskoj kuhinji maslinovo ulje ima presudnu ulogu kao temeljna komponenta. Njegova svestrana priroda omogućuje da se koristi u razne svrhe uključujući kuhanje, prženje, dodavanje okusa salatama i mariniranje.

Unutar carstva maslinovog ulja postoji niz opcija, kao što su ekstra djevičansko, djevičansko i rafinirano, od kojih se svako razlikuje po jedinstvenim okusima i svojstvima. Ne može se precijeniti važnost kvalitete maslinova ulja. Najfinija i nutritivno najbogatija sorta je ekstra djevičansko maslinovo ulje koje se dobiva postupkom hladnog prešanja maslina. Prilikom kupnje maslinovog ulja važno je pažljivo procijeniti njegovu boju, miris i okus kako bi se osigurao odabir visokokvalitetnog proizvoda.