Na prekrasnom imanju smještenom u idiličnom pejzažu Moslavine, protežući se preko šest prostranih hektara, obitelj Andrašević s ljubavlju uzgaja svoje vrijedno bobičasto voće. Inspiracija za daljnje unaprjeđenje poslovanja rodila se u umu mladog Matije Andraševića 2016. godine, kada je tek zakoračio u svoje dvadesete. “Jednog dana, dok sam promatrao prostranstvo našeg imanja, pomislio sam: zašto ne stvoriti vlastiti brend? Ime ‘Zdrave Bobice’ spontano se nametnulo, odražavajući našu posvećenost uzgoju zdravog bobičastog voća, bogatog antioksidansima”, iznio je Matija Andrašević. Danas su prepoznatljivi na svim društvenim mrežama, s gotovo 6.000 sljedbenika na Instagramu, preko 1.000 na Facebooku te vlastitom web-stranicom, što je rezultat njihovog napornog rada.

Na obiteljskom imanju, Andraševići njeguju aroniju, borovnice, crvene i crne ribizle, ogrozde, jagodasto voće, maline i kupine. Osim svježeg bobičastog voća, njihova internetska trgovina nudi širok asortiman proizvoda, a svi članovi obitelji aktivno sudjeluju u održavanju brenda. Matija priznaje da su počeci bili izazovni, započinjući posao u dobi od samo 19 godina. U tim teškim trenucima, neizmjerno mu je značila podrška obitelji. Mladi poduzetnik ističe kako je biti mlad poduzetnik zahtijevalo mnogo odricanja i potpunu predanost. “Kada ste mladi i predstavljate svoju ideju, bilo da tražite financiranje od banke ili pokrećete poljoprivredno gospodarstvo, često vas ne shvaćaju ozbiljno, te se morate sami izboriti. U početku, suočio sam se s mnogim administrativnim preprekama u pokretanju poljoprivrednog gospodarstva. Morao sam sam istražiti što je sve potrebno”, podijelio je Andrašević.

Ponekad, priznaje, našao bi se sam u svojoj sobi, zadržavajući suze, suočen s težinom posla koji je obavljao, a bez osjećaja da to itko zaista cijeni ili da će uspjeti. “Tijekom osam godina poslovanja, susreo sam se s različitim izazovima, od kojih je jedan od najtežih bio pokušaj dobivanja sredstava iz EU fondova. To je podrazumijevalo suočavanje s teškoćama u ispunjavanju uvjeta za poticaje namijenjene mladim hrvatskim poljoprivrednicima, unatoč dugogodišnjem iskustvu u poljoprivredi.” Unatoč svim izazovima, Andrašević ističe svoju strast prema poslu. Iako ponekad dolazi do trenutaka sumnje, osobito s obzirom na nepredvidive vremenske uvjete i situaciju u poljoprivredi, uzgoj bobičastog voća i izgradnja vlastitog brenda donose mu neprocjenjivu radost. “Često nazivam svoj posao ‘mojim djetetom’, jer smo ga moja obitelj i ja izgradili od nule, bez tuđe pomoći. Rad s biljkama me ispunjava i čini sretan. Planiram proširiti poslovanje i u seoski turizam. Nadam se da će se to uskoro ostvariti”, zaključio je Andrašević.

Iako je odlučio pokrenuti vlastiti brend prije nego što je napunio 20 godina, primjećuje kako se većina mladih u Hrvatskoj danas boji preuzeti rizik pokretanja vlastitog posla, bilo u poljoprivredi, zanatstvu ili drugim područjima. Ističe ključnu podršku obitelji i bliskih prijatelja, naglašavajući da mnogi mladi često osjećaju nedostatak samopouzdanja u vezi s vlastitim idejama i inovacijama te se brinu o mišljenju svoje okoline. Osim toga, ističe kako nedostatak financijskih sredstava ne bi trebao biti presudan, jer uvijek postoji mogućnost pronalaženja dodatnog posla ili iskorištavanja subvencija i kredita. Kao mladi poduzetnik, Andrašević savjetuje vršnjacima da slijede svoje snove i vjeruju u vlastiti uspjeh, jer uz uporni rad sve je moguće postići. Bobičasto voće u botanici predstavlja mesnato voće s obično mnogo sjemenki, poput banana, grožđa i rajčice. Kao jednostavno voće, bobica potječe iz pojedinačnog jajnika cvijeta, pri čemu srednji i unutarnji sloj stijenke ploda često nisu jasno razdvojeni. Bobice, zajedno s koštunicama i sjemenkama, čine jednu od glavnih vrsta mesnatog voća. Postoje dvije specifične vrste bobičastog voća koje su karakteristične za određene taksonomske skupine. Hesperidium je kožasta bobica citrusnog voća (rod Citrus), dok plodovi izdužene čvrste kore iz obitelji Cucurbitaceae, uključujući lubenice, krastavce i tikve, čine vrstu bobičastog voća poznatu kao “pepos”. Narod često naziva svako malo jestivo mesnato voće bobicom. Primjerice, maline, kupine i jagode nisu pravo bobičasto voće, već su agregatno voće koje se sastoji od niza manjih plodova. S druge strane, brusnice i borovnice spadaju u prave botaničke bobice.