Sezona veselja je počela sa treskom, a prije nego što to budemo znali, s nestrpljenjem ćemo iščekivati ​​veliki božićni post. Ovaj izvanredan period posta proteže se od 28. novembra do 6. januara 2024., obuhvatajući značajan dio vremena. U cijelom ovom periodu posta primjenjuje se strogo pravilo o zabrani konzumacije mesa, bijelog mesa i jaja. Međutim, vrijedi napomenuti da su ulje i vino dozvoljeni svim danima, osim srijede i petka, koji se poštuju kao dani posta samo u vodi.

Kada je u pitanju konzumacija ribe, uobičajeno je da se ona uključi u ishranu vikendom, tačnije subotom i nedeljom, kao i na Vavedenje Presvete Bogorodice. Ova tradicija ostaje nepromijenjena čak i kada navedeni vjerski praznik pada radnim danom, kao što su srijeda ili petak. Osim toga, tokom posljednje sedmice Božića, ograničenja u ishrani postaju stroža, zabranjujući konzumaciju ribe i podstičući sklonost lakšim obrocima, po mogućnosti napravljenim od vodenih sastojaka.

Kao rezultat toga, MONDO je imao priliku da istražuje užurbanu gradsku pijacu u Beogradu, gde se udubljuje u preferencije Srba kada je reč o kupovini ribe u prazničnim prilikama iu vremenima posta. Također su stekli uvid u stalno promjenljive cijene ribe na tržištu i naučili vrijedne savjete o prepoznavanju svježine morskih plodova.

Prema rečima Nemanje iz lokalne ribarnice, Srbi su tradicionalno najradije kupovali šarana i soma. Međutim, zbog značajnog povećanja cijena obje ove vrste ribe, koje su dostigle gotovo 100 posto, njihove kupovne navike su se pomjerile prema alternativama poput pastrmke, orade i brancina. Ova tranzicija ukazuje na značajnu promjenu od njihove prethodne sklonosti prema riječnoj ribi na jaču sklonost ka morskim varijetetima.