Nenada Janković, poznata i kao doktor Nelet Karajlić iz Zabranjenog pušenja, deli brojne sličnosti sa Gavrilom Principom, uključujući i njihovo porodično poreklo. I djedovi i pradjedovi su im bili sveštenici, a jedan od njih je čak i krstio Jankovića. Međutim, najznačajnija veza između njih je mučeništvo Jankovićevog pradede Milana Bilbije. Milan je hrabro odbio da manipuliše Principovim datumom rođenja, kako su tražile okupatorske snage, kako bi Beču pružio izgovor da pogubi mladića odgovornog za sarajevski atentat.

Zbog njegovog odbijanja, Milan je zatvoren, podvrgnut mučenju i tragično preminuo dvije godine prije Principa. Zanimljivo, vek nakon njegove smrti, Milan Bilbija je priznat kao svetac, učvršćujući svoje nasleđe kao simbol nepokolebljivog integriteta i požrtvovanja.

Moj pradjed, pop Ilija Bilbija, odigrao je značajnu ulogu u ustanku protiv Turaka u Krajini 1875. Da je u to vrijeme bilo zgodnosti mobilnih telefona, ustanici u Hercegovini i Krajini bi mogli komunicirati. efikasnije, i kao rezultat toga, Turci bi bili potpuno protjerani iz Bosne. Ovo bi drastično promijenilo ishod Berlinskog kongresa 1878. godine, gdje bi fokus bio isključivo na priznavanju temeljne stvarnosti. Shodno tome, Bosna i Hercegovina, sa svojim pretežno srpskim stanovništvom, dobila bi neki oblik autonomije. Intrigantno je zamisliti da je to mogao biti “Dejton 19. stoljeća”, koji je doveo do uprave Bosne i Hercegovine pod Austro-Ugarskom Monarhijom.

Međutim, pravno je regija ostala u sastavu Osmanskog carstva sve do njegovog eventualnog pripajanja 1908. godine. Vrijedi napomenuti da je u ovoj monarhiji 13. jula 1894. godine, po starom kalendaru, rođen Gavrilo Princip, samo pola kilometra dalje. iz Grahova. Tačni detalji njegovog krštenja ostaju nejasni, jer je neizvjesno da li ga je izvršio Ilija, moj pradjed, ili njegov sin Milan, koji je i moj pradjed. Ova zanosna priča, kako je ispričao Kurir Janković, nastavlja da se odvija.