Snimka iz 2021. ponovno dobiva sve više pažnje na društvenim mrežama, prvenstveno zbog uznemirujuće scene koju je snimio putnik s kruzera koji je hrabro zaronio kameru u morske dubine. Na YouTubeu je grčki fotograf podijelio zadivljujući video koji prikazuje svoje podvodno otkriće.

  • Koristeći GoPro kameru, uronio ju je u ocean s broda za krstarenje i dokumentirao očaravajući prizor riba koje graciozno klize duž oceanskog dna. No, prava se intriga rasplela kada je tijekom noći odlučio ponoviti ovaj eksperiment. Iz zlokobnih dubina iznenada se pojavilo mnoštvo morskih pasa koji su izazvali veliki strah među onima koji su svjedočili prizoru. Ispod videa ostavljeni su brojni komentari koji izražavaju niz emocija, a gledatelji su dijelili svoja razmišljanja i reakcije.

Prvi dio videa u početku je ostavio dojam da ocean nije tako jeziv, ali drugi dio brzo je odagnao svaki osjećaj sigurnosti. Čak i iz sigurnosti svojih domova, gledatelji su zatekli zrak, očarani nadrealnim, jezivim, a opet nedvojbeno intrigantnim snimkama. Videozapis je prikupio impresivnih 6,8 milijuna pregleda, pokazujući njegovu široku popularnost.

BONUS TEKST:

U NASTAVKU NEKOLIKO ZANIMLJIVOSTI NA OVU TEMU…

Mitska bića poznata kao morske nimfe, morska čudovišta ili morska stvorenja mogu se pronaći u mitologijama i folkloru raznih kultura diljem svijeta. Ova legendarna stvorenja često se prikazuju kao ogromna i neobična bića koja nastanjuju duboke vode oceana i druge vodene sredine. Neke dobro poznate morske nimfe uključuju: Kriva zmija, također poznata kao Kraken, poznati je primjerak morskih nimfi, često prikazivana kao kolosalno zmijoliko biće koje graciozno manevrira golemim morskim prostranstvima.

Priče o Krakenu potječu iz nordijskog i skandinavskog folklora, oslikavajući živopisnu sliku stvorenja sa sposobnošću da potopi brodove i izazove olujne oluje. Mitska bića poznata kao sirene posjeduju zadivljujuću privlačnost jer su kombinacija ženske ljepote i vodenih stvorenja. Legende ih opisuju kao neodoljivo zavodljive, sposobne zarobiti mornare svojim očaravajućim glasovima i očaravajućim izgledom, što na kraju rezultira njihovom smrću. U raznim mitologijama, morska sirena, poput svog ženskog dvojnika, sirene, je fantastično biće koje ima i ljudska i riblja svojstva.

Ta se mitska stvorenja obično prikazuju kao čuvari golemih oceanskih dubina, služeći kao zaštitnici ili čak kao simboli upozorenja za mornare. Levijatan, kolosalno morsko stvorenje koje se često spominje u Bibliji i drugim drevnim spisima, utjelovljuje ogromnu veličinu i žestinu, simbolizirajući i snagu i razaranje. Nessie, legendarno stvorenje koje obitava u dubinama jezera Loch Ness u Škotskoj, nadaleko je priznato kao jedno od najpoznatijih kriptozooloških bića.

Unatoč tome što je povezano s jezerom, a ne s morem, čudovište iz Loch Nessa steklo je značajnu slavu, s brojnim izvještajima i pričama koje pripisuju njegovo postojanje golemom i zagonetnom stvorenju. Mitologija i folklor iz raznih kultura diljem svijeta nude mnoštvo primjera s morskim nimfama. Ova zadivljujuća stvorenja dugo su intrigirala pojedince, crpeći iz kombinacije zagonetne prirode dubokog mora, bezgranične ljudske mašte i inherentne znatiželje da se odvaže na neistražena područja.