Novak Đoković, koji se smatra najboljim svjetskim teniserom, imao je loš početak ove godine, ne uspjevši osigurati nijedan naslov prvaka. Nagađanja o njegovom skorom odlasku u mirovinu su se pojačala, pogotovo nakon iznenađujuće vijesti da je sada bez trenera. Neočekivana objava o prekidu suradnje Novaka Đokovića s Goranom Ivaniševićem uzdrmala je širu javnost, odjeknuvši na način na koji niko nije očekivao.

Ovom izvanrednom i trijumfalnom savezu između Novaka i Gorana sada je došao kraj. Goran Ivanišević, nekadašnji drugoplasirani svjetski igrač, koji je 31 put ostvario pobjedu u pojedinačnim mečevima iu parovima te došao do finala na cijenjenim turnirima poput Roland Garrosa i Wimbledona, službeno je najavio uspješnu kulminaciju svoje dugotrajne i produktivne suradnje. Ovu najavu dodatno je potvrdio Novak Đoković, aktualni svjetski broj jedan, koji se može pohvaliti nevjerojatnom kolekcijom od 24 Grand Slam naslova.

Đoković je ovu vijest podijelio sa svojim vjernim pratiteljima na svom Instagram računu, koji često koristi kako bi ih informirao. Naš je izniman igrač imao sreću da se cijenjeni hrvatski član teniske Kuće slavnih pridruži njihovom stručnom timu u srpnju 2019. Nakon što je prethodno trenirao sunarodnjake Marina Čilića, Tomasa Berdycha i Miloša Raonića, ovaj trener donio je bogato iskustvo na stol. . Isprva je trenerske obveze dijelio s Marjanom Vajdom, no od ožujka 2022. službeno je preuzeo dužnost glavnog trenera.

Tijekom svoje suradnje s Goranom, Novak je ostvario impresivan broj od 9 Grand Slam naslova, 9 Masters natjecanja i dodatnih 6 Serija 500 i 250 turnira. Dodatno, u suradnji sa srpskom reprezentacijom, osvojio je United Cup, učvrstivši svoje pravo na neslužbenu, ali neporecivo podržanu oznaku “najvećeg tenisača u povijesti”.

Razgovori o potencijalnom prekidu njihovog partnerstva započeli su nakon Novakovog pobjedničkog nastupa na posljednjem Mastersu turnira prethodne sezone u Torinu, prema navedenim detaljima. Unatoč svom izvanrednom uspjehu, Novak, koji se može pohvaliti impresivnim rezultatom od 40 Masters titula, suočio se s velikim umorom uoči finala Davis Cupa, gdje je Srbija, nažalost, izgubila protiv kasnijeg prvaka Italije u polufinalu.

Važan preokret dogodio se kada Novak nije uspio iskoristiti tri meč lopte za Srbiju protiv Sinnera. Ovaj poraz ne samo da je označio Sinnerovu drugu uzastopnu pobjedu u toliko tjedana, već i njegovu prvu pobjedu u karijeri. Kao rezultat toga, Italija je izašla kao trijumf, osvojivši trofej prvi put od 1976. nakon uvjerljive pobjede u nizu nad Australijom u Malagi.

Unatoč još jednom porazu od Đokovića u polufinalu Australian Opena, Sinner i njegov trener razmišljali su o prekidu suradnje. Đoković je osigurao odlučujuću pobjedu od 3-1, učvrstivši svoj status prvaka u Melbourneu. Sinnerov povratak u Indian Wells pokazao se neuspješnim jer ga je u trećem kolu eliminirao Luka Nardi, 123. na ljestvici. Poraz koji je Sinner doživio, a koji ga je učinio najslabije rangiranim igračem ikada koji je porazio Novaka na Masters turniru, u konačnici je rezultirao njegovom odlukom da odustane od nadolazećeg Mastersa u Miamiju i prekine vrlo uspješnu suradnju s Goranom Ivaniševićem do završetka turnira. 

Opće je prihvaćeno da je na odluku, zajedno s nizom neočekivano negativnih rezultata koji su demoralizirali obje strane, dominantno utjecao ogroman umor hrvatskog stručnjaka uzrokovan rigoroznim putnim planom s Đokovićem. Stručnjak je stalno hvalio Đokovićevu izuzetnu predanost i nepokolebljivu odlučnost da neprestano napreduje u sportu, koji je postao trajna potreba.

Unatoč velikim težnjama za sezonu, koje su uključivale osvajanje rekordnog 25. Grand Slam naslova u muškim i ženskim turnirima na Australian Openu, kao i osvajanje još jedne Grand Slam pobjede i olimpijskog zlata u Parizu, Đokovićevi planovi nisu se odvijali kao očekivano, signalizirajući odstupanje od njihove prijašnje plodne suradnje.

Ostaju sumnje i neizvjesnosti oko odluke o prekidu suradnje u kritičnom trenutku, kao i pitanja o tome jesu li razlozi iza toga doista bili nepremostivi. Ova se odluka, promatrana s racionalnog stajališta, ne može smatrati strateški ispravnom niti opravdanom, posebice ako se uzme u obzir povijest njihove suradnje i potencijalni utjecaj na buduću karijeru Novaka Đokovića.