Kao jedan od prvih košarkaša s ovih prostora koji su se natjecali u NBA ligi, Vlade Divac se nakon završetka igračke karijere u Sjedinjenim Američkim Državama trijumfalno vratio u domovinu. Po povratku je osnovao cijenjenu Zakladu “Ana i Vlade Divac”. Tijekom svog putovanja naišao je na brojne prepreke koje su predstavljale značajnu prijetnju njegovoj sveukupnoj dobrobiti.

Iznimni košarkaš doživio je višestruke neuspjehe, a te su se kušnje loše odrazile na njegovo psihičko i fizičko stanje. Za vrijeme mog rada obratio mi se kolega i zamolio za pomoć oko nabave lijeka za njegovo dijete. Rado sam se odazvao i primio zahvalnost za moju pomoć. Međutim, nekoliko mjeseci kasnije taj isti kolega me javno prokazao u tabloidima. Razlog ove izdaje je neuspjeh našeg zajedničkog radnog mjesta da osigura obećani iznos novca. Tijekom tog burnog razdoblja moj se čir razbuktao, uzrokujući ogromnu bol.

Kao sportaš bio sam navikao probijati nelagodu, ali ovoga puta agonija je bila nepodnošljiva, što je rezultiralo višednevnim krvarenjem. Medicinsko osoblje neumorno je radilo kako bi spasilo moj život, dajući mi višestruke transfuzije krvi. Sljedećeg dana, dok sam se još oporavljala od traumatičnog iskustva, nazvali su me iz organizacije dobrovoljnog davanja krvi. Začudo, došli su do mene dok sam još bio u bolnici. Važno je napomenuti da sam jedan od najčešćih davalaca krvi u Srbiji, kao što je Divac ranije rekao. Cijela muka već je bila nevjerojatno mučna, ali najmučniji trenutak došao je iznenadnim i neočekivanim gubitkom oca, činjenice koje do tog trenutka nisam bila svjesna.

Čim sam stigla u bolnicu, liječnik mi je bez gubljenja vremena priopćio poražavajuću vijest. Nije bilo geste suosjećanja, ponude sjedala ili utješnog dodira. Umjesto toga, liječnik je jednostavno izgovorio riječi koje su srušile moj svijet: “Vaš otac je preminuo.” Vlada prepričava niz uzastopnih izazovnih događaja. Prije očeva sprovoda zatražio je posljednji put da vidi svog preminulog oca i zamolio osoblje pogrebnog poduzeća da otvori kovčeg. Nažalost, za to vrijeme Vlade je primijetio prisutnost žene koja se predstavila kao novinarka koja je pokušavala snimiti fotografiju. Tjedan dana kasnije, dok je bio na putu, zaustavila ga je policija.

Sportista je u razgovoru za medije ispričao kako ga je na povratku iz Prijepolja zaustavio policajac, dok mu je majka još bila u bolnici. Izrazio je duboki osjećaj uništenja koji je rezultat boli koju je nanijela situacija. Policajac, tridesetogodišnjak, zaustavio ga je, a sportaš se ponudio da plati kaznu. Međutim, policajac ga je uputio da izađe iz vozila i prijeđe nekoliko kilometara. Sportaš je poslušao i strpljivo čekao prijatelja da dođe po njega.

Šest mjeseci kasnije, obratili su mi se muškarac i njegova bolesna majka moleći za pomoć u borbi protiv leukemije. Čuli su za moja prijašnja postignuća u pomaganju drugima i tražili su moje vodstvo. Premda sam prepoznao čovjeka, mučio sam se da ga smjestim sve dok njegova majka nije otkrila da je on policajac, zbog čega sam shvatio da je to isti policajac koji me jednom kaznio. U tom trenutku, val ogorčenosti prostrujao je kroz mene, a val gorčine me preplavio dok sam pokušavao ublažiti potisnutu frustraciju koju sam gajio.

KO JE VLADE DIVAC ?

U sferi košarke malo je imena koje je toliko poznato kao Vlade Divac. Podrijetlom iz skromnog sela u bivšoj Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, Divčeva nepokolebljiva predanost, izvanredan talent na terenu i zadivljujuća karizma doveli su ga do statusa sportske legende. Kroz karijeru koja se protegla na više od dvadeset godina, pokazao je svoje iznimne košarkaške sposobnosti ne samo u europskim klubovima i NBA ligi, već i kao ključna figura u reprezentaciji Jugoslavije/Srbije. Divčev utjecaj na košarkašku sferu neizbrisiv je zahvaljujući njegovom osebujnom stilu igre. S impresivnih 2,13 metara, vladao je kao moćan centar na terenu, spajajući finoću, oštroumnost i neusporedivo razumijevanje igre. Ono što ga je uistinu izdvajalo od njegovih vršnjaka na istoj poziciji bila je njegova izvanredna sposobnost orkestriranja predstava, ne samo za sebe nego i za svoje suigrače. Pokazujući svoje izvanredne košarkaške sposobnosti, otvorio je vrata trijumfu u Europi i NBA ligi.

Divčeva slavna karijera započela je u KK Partizan Beograd, gdje je osvojio više naslova prvaka, prije nego što se neustrašivo otisnuo u najjaču košarkašku ligu na svijetu – NBA. Njegovi izvanredni nastupi s Los Angeles Lakersima, Charlotte Hornetsima i Sacramento Kingsima poslužili su kao svjetionik motivacije za ambiciozne sportaše diljem svijeta. Ne samo da je Divč poznat po svojim vještinama na košarkaškom terenu, nego njegova slava seže i izvan područja sporta. Vlade je poznat po svom aktivnom angažmanu u humanitarnim i društvenim aktivnostima. Kroz Zakladu Vlade Divac bitno je promijenio živote brojnih pojedinaca, posebice djece i mladih. Njegova nepokolebljiva predanost filantropiji i njegovi napori da stvori pravednije društvo uzdižu ga do statusa istinske sportske ikone, koja nadilazi okvire košarke. Vlade Divac ostavio je zauvijek trag u svijetu košarke, zaradivši brojna priznanja i nezaboravne trenutke na terenu. Njegova nepokolebljiva predanost igri, iznimne vještine vođenja i neumoljiva potraga za svjetlijom budućnošću postavili su ga kao pravu inspiraciju za košarkaše kroz generacije.