Kristina McGuinness, poznata voditeljica i model, u svojoj autobiografiji hrabro otkriva nevjerojatnu životnu priču koja je mnogima udahnula nadu i novu energiju da nastave boriti svoje bitke. Uprkos tome što joj je dijagnosticirana nepoznata bolest, ona je trijumfalno izgradila besprijekoran život i uspostavila mirno utočište unutar svoje voljene porodice.

  • Na stranicama svoje knjige iskreno prepričava svoja iskustva kao majka troje djece koja su u autističnom spektru. Osim toga, neustrašivo otkriva poteškoće s kojima se suočavala tijekom godina odrastanja, uključujući i trajno zlostavljanje. Zanimljivo, ona također otkriva da i sama posjeduje autizam, otkriće koje je došlo mnogo kasnije u njenom životu.

Paddy McGuinness, poznati TV voditelj, u sretnom je braku sa suprugom Christine. Zajedno imaju troje djece: sedmogodišnje blizance Lea i Penelope, kao i petogodišnju kćer Felicity. U svojoj knjizi “Prekrasna noćna mora” Christine govori o svom osobnom putovanju s autizmom. Bilo je to otkriće zbog kojeg se osjećala i čudno i opravdano, budući da je uvijek osjećala da nešto nije u redu u njezinu životu. Poteškoće s prehranom, društvenim interakcijama, komunikacijom, koncentracijom i donošenjem odluka bili su izdajnički znakovi.

Dok je promatrala ponašanje svoje kćeri, nije mogla ne primijetiti nevjerojatnu sličnost njihovih iskustava. Na svoje iznenađenje, Christine shvaća da sa svojom djecom ima dublju vezu nego što je ikad mogla očekivati. Ova spoznaja, iako neočekivana, donosi osjećaj razumijevanja i jedinstva.

  • Tijekom našeg posjeta Cambridgeu, Paddy i ja imali smo privilegiju susresti se s cijenjenim autoritetom, Sir Simonom Baron-Cohenom. Kao dio našeg sastanka, oboje smo dobili upitnik pod nazivom ‘AQ’, koji je osmišljen za procjenu pokazatelja autizma,” rekla je Christine.

Voditeljica je objasnila da osobe koje su neurotipične obično postižu najviše 15 na ljestvici dijagnoze autizma Za službenu dijagnozu autizma potrebno je dobiti visoku ocjenu na ovoj ljestvici, koja se kreće do 50. Otkrivajući njihov osobni rezultat, voditeljica je otkrila da su osvojili 36, što znači da ne samo da imaju autizam, već i da spadaju na više razine kraju spektra, kao što je potvrdio Sir Baron-Cohen. Nakon izlaska iz ureda, suze su mi tekle niz lice poput kiše. Doživio sam mješavinu olakšanja i tuge za svojim mlađim ja, koji je trpio loše postupanje i nerazumijevanje od strane učitelja i prijatelja.

Nakon što sam se konačno povjerila svom suprugu o svom autizmu, on mi je nešto otkrio. Godinama je gajio sumnje, ali nikada nije načeo tu temu. Promatrao je izdajničke znakove, načine na koje sam se izdvajala. Čak bi i jednostavan čin odabira između dviju košulja ponekad oduzimao previše mog vremena, uzrokujući njegovu frustraciju. Društvene situacije često me zastrašuju dok se borim snalaziti se u složenosti međuljudske interakcije u stvarnom svijetu. Kristin je oštroumno primijetila da njezino najveće ispunjenje i zadovoljstvo proizlazi iz prisutnosti svoje djece, pripisujući to njihovom zajedničkom iskustvu autizma. Njih četvero pronalaze utjehu u međusobnom društvu kod kuće, povremeno prihvaćajući trenutke tišine umjesto da se upuste u razgovor.


BONUS SADRŽAJ: AUTIZAM

Poremećaj iz autističnog spektra složen je neurorazvojni poremećaj karakteriziran poteškoćama sa socijalnim i jezičnim vještinama, komunikacijom, učenjem i motoričkim vještinama. Pojam “spektar” odnosi se na širok raspon simptoma i ozbiljnosti. Svako je dijete individualno i specifično pa je nemoguće odrediti točnu dob u kojoj se prepoznaju prvi znakovi, no prepoznavanje se najčešće događa već u ranom djetinjstvu – od 2 do 3 godine, ponekad i ranije. Specifični oblik autizma, atipični autizam, počinje u kasnom djetinjstvu, obično do dvanaeste godine. Autizam je doživotna bolest za koju nema lijeka, no odgovarajućim liječenjem može se značajno poboljšati funkcioniranje i produktivnost pojedinca te podići kvaliteta života na višu razinu.