Đorđe Balašević je bio poznat po svojim predivnim ljubavnim pesmama, a inspiraciju za mnoge od njih pronalazio je u voljenoj supruzi, Oliveri. Njihova ljubav bila je predmet divljenja godinama, sve dok smrt nije prekinula njihovu zajedničku priču. Međutim, Đorđe je takođe imao bliskog prijatelja i drugaricu koju je izuzetno voleo – pevačicu Bilju Krstić.

 

 

 

 

Bilja i Đorđe su bili zajedno u grupi “Rani mraz” 1978. godine, a već tada je Đoletu Bilja bila izuzetno draga. To je jasno pokazao i kroz pesmu “Jedan Saša iz voza”, koju je napisao posebno za nju.

  • Đorđe mi je posvetio pesmu “Jedan Saša iz voza”, tada sam imala tog momka Sašu, a on bi mi kada sam imala probleme napravio pesmu da me oraspoloži – otkrila je Bilja Krstić tokom jednog video uključenja u emisiju “Jutro”.

Njegove simpatije prema Bilji brzo su prerasle u duboko i neraskidivo prijateljstvo. Kasnije, kada je Đorđe sreo Oliveru i predao joj svoje srce, pozvao je nijednu drugu osim Bilje da bude svedok njihove ljubavi, na njihovom venčanju 7. maja 1981. godine.

 

 

 

 

O svom velikom prijatelju, koji je napustio ovaj svet 19. februara, Bilja je govorila sa setom:

  • Đole je sigurno bio neko sa kim sam provela najlepše dane svoje mladosti i pružio mi je toliko zadovoljstva. Veoma sam zahvalna za sve naše zajedničke trenutke. Toliko smo se divno družili te četiri godine, koliko je trajao “Rani mraz” – rekla je Bilja sa setom, dodajući:
  • Zahvaljujući njemu, naučila sam da se pomirim sama sa sobom.

BONUS TEKST

Kada se spomene guarana, većini ljudi prva asocijacija je popularni energetski napitak ili sredstvo za mršavljenje “Amazonsko oko”. Međutim, malo je poznato o poreklu i karakteristikama ove fascinantne biljke.

Guarana (Paullinia cupana) je zimzeleni puzeći grm iz porodice javora, koji raste u bujnim amazonskim kišnim šumama Venecuele i severnog Brazila. Ova neobična biljka može dostići visinu i do 12 metara i poznata je po svojim karakterističnim belim cvetovima koji se grupišu, a iz kojih se razvijaju svetlocrveni plodovi. Kada se plod guarane otvori, otkriva se prizor koji podseća na očnu jabučicu, što joj je donelo i naziv “Amazonsko oko”.

Mitovi o nastanku guarane kruže među domorodačkim stanovništvom, a jedan od njih kaže da je božanstvo stvorilo guaranu kako bi utešilo selo nakon smrti voljenog deteta, te da su plodovi guarane nastali iz očiju tog deteta. Ovi plodovi su deo ishrane amazonskih Indijanaca već vekovima, a smatraju ih i “eliksirom dugovečnosti” zbog njihovih čudesnih svojstava.

Guarana je neizostavan deo ishrane amazonskih Indijanaca i koristi se kao hrana i lek za mnoge tegobe. Bogata je fitohemikalijama poput teobromina, saponina, tanina i katehina. Teobromin ubrzava sagorevanje masti, pa guaranu često srećemo u preparatima za mršavljenje i u borbi protiv celulita. Takođe, guarana ima diuretička svojstva, čisti creva, ublažava upale, bolne menstruacije i glavobolje, te ima pozitivan uticaj na seksualnu želju i prevenciju krvnih ugrušaka.

Najpoznatija osobina guarane je njen stimulativni efekat, koji potiče od visokog sadržaja kofeina. Guarana sadrži između 3-7% kofeina, što je mnogo više u poređenju sa kafom. Kofein iz guarane ima duže trajanje i ne izaziva negativne efekte kao kofein iz kafe ili čaja, te se često koristi za poboljšanje budnosti, koncentracije i smanjenje umora.

“Amazonsko oko”, kao popularan proizvod za mršavljenje, koristi se kao efikasno sredstvo za smanjenje apetita i gubitak telesne težine. Međutim, treba biti oprezan s doziranjem ovih proizvoda, jer preterano brzo gubljenje kilograma može imati negativne posledice po zdravlje.

Uz sve benefite koje guarana pruža, treba imati na umu i potencijalne rizike, posebno za osobe sa povišenim krvnim pritiskom i one koje su osetljive na kofein. Ipak, uz umerenu upotrebu, guarana može biti korisna i kao prirodni dodatak ishrani i kao deo zdravog načina života.