Dok se topla godišnja doba od proljeća do jeseni kotrljaju, mnogi pojedinci uživaju u projektiranju i ukrašavanju svojih dvorišta ili vrtova. Međutim, početak zime, uključujući snijeg i niske temperature, donosi prvi niz izazova u ovom procesu.

Dok raznobojno cvijeće zasigurno može dodati šarmantan dodir vašem eksterijeru, postoje alternativni načini za stvaranje lijepo uređenog vanjskog prostora. Uz malo kreativnosti i pravih zimskih elemenata, možete pretvoriti svoje dvorište u zimsku zemlju čuda. Nastavite čitati kako biste naučili kako svoj vanjski prostor učiniti zapanjujućim i ukrasnim, čak i usred mraza i snijega.

Kako biste osigurali da vaš vrt ili dvorište ostanu impresivni čak i tijekom zimske sezone, ključno je stalno poboljšavati njihove praktične i estetske aspekte, imajući na umu određene ključne čimbenike.

Prvi korak kako bi dvorište postalo prohodno i praktično je uklanjanje snijega. Prilikom čišćenja snijega važno je paziti da ne oštetite biljke u vrtu. Kao pomoć u ovom zadatku, visokokvalitetni freze za snijeg mogu biti vaši najpouzdaniji saveznici.

Prema vrtlarima, optimalno vrijeme za zamjenu vrtnih okvira je zima. To je zato što je mnogo jednostavnije ukloniti i zamijeniti vrtne okvire kada su vinove loze i puzavice izgubile lišće i cvjetove.

Posude i žardinjere vrlo su osjetljive na oštećenja uzrokovana jakim vjetrovima, koja čak mogu biti i kobna. Stoga je ključno poduzeti mjere za njihovu zaštitu. Jedna takva mjera bila bi da ih sakrijete u zaštićeni dio vrta ili dvorišta, po mogućnosti u kut. Ako takvo mjesto nije dostupno, bilo bi mudro staviti manje posude unutar većih i težih kako bi ih zaštitili od vjetra.

Kada je biljka nedavno posađena, uobičajeno je da korijenje ispliva na površinu zbog mraza. Ako naiđete na ovaj problem, važno je pažljivo postupati s biljkom i vratiti korijen u tlo.

U vrtovima mogu nastati problemi zbog štetnika. Kako bi se to ublažilo, preporučljivo je jednom tjedno pregledati žardinjere i posude.

Osigurati da biljke redovito dobivaju dovoljno vode ključno je za njihovu dobrobit. Neophodno je održavati ovu praksu tijekom cijele godine, uključujući i hladnije mjesece. Čak i zimi, kada temperature padaju, ključno je ne zanemariti zalijevanje biljaka. Treba ih zalijevati jednom tjedno, u danima kada nema mraza.

Nije preporučljivo zalijevati biljke kipućom ili toplom vodom jer bi temperatura tla i vode trebala biti slična. Optimalni temperaturni raspon za zalijevanje biljaka je između 8 i 15 stupnjeva Celzijusa.

Kako bi se osigurali optimalni rezultati, preporučljivo je zalijevati biljke tijekom kasnog poslijepodneva, nakon što se tlo otopi. Osim toga, važno je izbjegavati vlaženje zaštitnih materijala, poput deka ili sjenila. Budući da vlaga može ugroziti njihova izolacijska svojstva, čineći ih neučinkovitima u zaštiti od hladnoće.

Bitno je da sav vanjski namještaj i ukrasi poput stolova, stolica i ukrasnih predmeta mogu izdržati oštre vremenske uvjete poput kiše, snijega i mraza.

Pročitajte više na ovom linku.