51-godišnja L.M.P. suočila se s kaznom zbog dvostrukog bračnog života, što je nezakonito djelovanje prema zakonima na istočnom dijelu Hrvatske. Opštinski sud osudio ju je na uslovnu kaznu zatvora od godinu dana s probnim radom u istom vremenskom periodu. Prvi suprug A.S., otac troje djece, otkrio je da iako su imali predbrak obavez “u dobru i u zlu”, njegova supruga nije poštovala dogovor. Umjesto da posjeti sina u Njemačkoj, otišla je da se uda za drugog muškarca – po drugi put.
“Živjeli smo u Bosni prije više od 30 godina i dobili troje djece. Kad smo pobjegli zbog rata u Hrvatsku, odlučili smo se za vjenčanje 1999… Godine 2016., otišla je u Njemačku, navodno da posjeti sina, ali saznao sam da je kod izvjesnog Ž.M. u Diseldorfu”, izjavio je njen suprug, dodajući da mu je kasnije priznala istinu. Vratila se u Hrvatsku zbog zdravstvenih problema. “Operisana je, brinuo sam se za nju. Jednog dana stigao je paket na njeno ime. Otvorio sam ga i našao dokumente s njenim novim imenom i prezimenom, dokazom da se udala za Ž.M. Rekla mi je da je to laž”, ispričao je A.S., njen prvi suprug.
“Rekao je da je moja žena njegova žena” Godinu dana kasnije, njegova supruga je jednog dana nestala, pa je prijavio njen nestanak policiji. “Nakon nekoliko dana javila se i rekla da je kod prijateljice u Varaždinu. Kad se vratila kući, nazvao me Ž.M. rekavši da je moja žena njegova žena i da će je doći po nju. U studenom 2017., L.M.P. je ponovno otišla, a saznao sam da je opet u Njemačkoj s tim drugim muškarcem s kojim se tajno udala”, rekao je A.S., njen prvi suprug. Jedno od njihove djece se sjetilo kako je njihova majka 2015. intenzivno koristila internet do kasno u noć, zbog čega ju je otac često kritizirao.
Psihijatar dr. Dušan Mamula, analizirajući medicinsku dokumentaciju optužene, zaključio je da je svjesna svojih postupaka, sposobna upravljati svojom voljom i svjesna svojih postupaka.

BONUS TEKST

Ulje makadamije smatra se jednim od najvišestranijih i najkorisnijih ulja, koje se često koristi u različite svrhe, bilo u domenu zdravlja ili kozmetike.Potiče iz oraha makadamije (lat. Macadamia integrifiola), kojeg prvenstveno možemo pronaći u Australiji, no danas se uzgaja i u drugim zemljama s odgovarajućom klimom. Stabla makadamije mogu narasti i do 13 metara, a plodovi su mali i čvrsto zaštićeni u tvrdoj ljusci. Ovi plodovi su oduvijek bili cijenjeni, čak su i Aboridžini prepoznali njihovu visoku prehrambenu i ljekovitu vrijednost, koristeći ih za liječenje, njegu, te kao sredstvo trgovine.Ulje makadamije se dobiva hladnim prešanjem oraha na temperaturi od 35°C, rezultirajući zlatno-žutom bojom i blagom orašastom aromom.

Ovo ulje je posebno cijenjeno među nutricionistima i kozmetičarima zbog visokog udjela nezasićenih masti, čak 80%, što ga čini jednim od najbogatijih ulja u tom pogledu. Za usporedbu, kašika ulja makadamije sadrži 11g nezasićenih masti, dok maslinovo ulje sadrži oko 9g. Također, sadrži male količine omega-6 masnih kiselina, dok je samo 16% zasićenih masnih kiselina. Ovo ulje također ne sadrži transmast.Ove karakteristike imaju brojne koristi za naše zdravlje. Monozasićene kiseline, prisutne u ulju makadamije, pokazale su se korisnima u prevenciji srčanih bolesti, metaboličkih poremećaja poput dijabetesa i nekih vrsta karcinoma. Studije su pokazale da redovna konzumacija mononezasićenih kiselina može smanjiti oscilacije u razinama šećera u krvi kod osoba s dijabetesom.

Oleinska kiselina, koja obiluje u ulju makadamije, dokazano smanjuje upalne procese u tijelu, potiče pamćenje, smanjuje simptome astme i alergije, te povećava nivo testosterona. Također, smanjuje “loš” (LDL) holesterol, dok povećava “dobar” (HDL) holesterol.Osim toga, ulje makadamije bogato je vitaminima A i E te tvari skvalenom, koja potiče sintezu vitamina D, pružajući prirodnu zaštitu od UV zračenja.Zbog visokog sadržaja magnezija, ulje makadamije pozitivno utječe na zdravlje kostiju, tkiva i stanica te ima blagotvoran učinak na živčani sustav i srčani ritam. Često se koristi u oblogama za različite tegobe poput glavobolje, probavnih smetnji, prehlade te kašlja.

Ulje makadamije ima isti broj kalorija kao i maslinovo ulje, no ima višu točku zagrijavanja, što ga čini pogodnim za prženje i dinstanje na visokim temperaturama. Dodaje jelima egzotičnu orašastu aromu, ali ne gubi svoje zdrave sastojke.Kada je u pitanju njega kože i kose, ulje makadamije je izvrstan izbor. Bogato je palmitoleinskom kiselinom (25%), koja se nalazi u lipidima mlade kože te je učinkovito u smanjenju bora i održavanju zdrave kože. Brzo se upija u kožu i ne ostavlja masni sloj, često se koristi u kozmetici za suhu i oštećenu kožu te kosu.U kombinaciji s drugim uljima poput kokosovog ili avokadovog, ulje makadamije pruža potpunu njegu i oporavak kose te štiti od isušivanja, pucanja krajeva i UV zračenja.