Dr. Jenin Bowring, stručnjak za neuropatiju, nedavno je podijelio sveobuhvatnu listu prijedloga usmjerenih na poboljšanje i održavanje pravilnosti pražnjenja crijeva. Žalosna je stvarnost da je prevalencija bolesti probavnog sistema u porastu zbog usvajanja nezdravih navika i načina života. Jedna od najočitijih manifestacija ovih poremećaja je nepravilnost u pražnjenju crijeva, stanje koje je često izazvano užurbanom prirodom modernog života, neoptimalnim odlukama o ishrani i prevelikim opterećenjem stresa.

Jenin Bowring, specijalista za neuropatiju, podijelila je nekoliko vrijednih savjeta o tome kako ublažiti nelagodu koja se javlja tokom pražnjenja crijeva. Ona je u svom informativnom videu naglasila značajnu ulogu koju smokve mogu odigrati u ovom procesu. To je prvenstveno zbog činjenice da su smokve bogate vlaknima, koja mogu efikasno ublažiti zatvor i podstaći redovno pražnjenje crijeva. Konzumacijom tri do pet smokava može se unijeti otprilike pet grama vlakana, čime se postiže olakšanje. Uz to, Bowring naglašava važnost održavanja odgovarajuće hidratacije kako bi se osiguralo dosljedno i redovno izlučivanje.

Da biste to postigli, važno je konzumirati adekvatnu količinu vode. Prema zdravstvenim stručnjacima, preporučuje se piti između šest do osam čaša vode dnevno kako bi se održao optimalan nivo hidratacije. Maslinovo ulje, dobijeno prešanjem maslina, široko je korišten i svestran sastojak koji dodaje okus i bogatstvo nebrojenim kulinarskim kreacijama.

Ovo izuzetno ulje dolazi u nizu varijacija, uključujući djevičansko, ekstra djevičansko i lagano maslinovo ulje, od kojih se svako može pohvaliti svojim jedinstvenim profilom okusa i korisnim svojstvima. Poznato ne samo po svom kulinarskom umijeću već i po svojim izvanrednim zdravstvenim prednostima, maslinovo ulje je povezano sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti i borbom protiv upala u tijelu.