Ponekad se može činiti da komarci imaju poseban afinitet da vas ciljaju u odnosu na druge u vašoj blizini. Jedno od mogućih objašnjenja za ovaj fenomen moglo bi da leži u vašoj krvnoj grupi. Prema Shannon Harlow-Ellis, certificiranom entomologu, otprilike 80 posto pojedinaca proizvodi sekret koji služi kao signal za njihovu krvnu grupu, kako je spomenula tokom intervjua za Bestlife.

Ova ideja nalazi podršku u studiji iz 2004. godine, objavljenoj u Journal of Medical Entomology, gdje su istraživači istražili krvne grupe koje očaravaju komarce Aedes albopictus, koji se obično nazivaju azijskim tigrastim komarcima. Ova posebna vrsta ima sposobnost prenošenja različitih virusa kao što su chikungunya, denga, zika i žuta groznica.

Studija provedena na ovoj vrsti otkrila je da komarci imaju veću sklonost sletanju na osobe s krvnom grupom O (83,3 posto) za razliku od onih s krvnom grupom A (46,5 posto). Osim toga, nakon daljih eksperimenata, naučnici su otkrili da komarce posebno privlače osobe sa antigenom H, koji je povezan sa krvnom grupom O. U poređenju sa krvnom grupom B, antigen krvne grupe A pokazuje znatno veće prisustvo. Neka početna istraživanja ukazuju na potencijalnu vezu između krvne grupe O i učestalosti ujeda komaraca. Međutim, stručnjaci ukazuju da postoji nekoliko faktora koji mogu uticati na vjerovatnoću da vas komarci ugrizu. Pored gore navedenih faktora, postoje i brojni drugi elementi koji mogu privući komarce.

Jedan od takvih faktora je miris nečijeg tjelesnog mirisa, kojem komarci imaju sklonost da budu privučeni. Štoviše, izbor boja odjeće također može utjecati na privlačnost komaraca, jer su studije otkrile njihovu pojačanu privlačnost prema osobama koje nose crne ili tamnije nijanse. Nadalje, primijećeno je da su pojedinci koji su konzumirali alkoholna pića skloniji biti privlačniji komarcima. Osim toga, utvrđeno je da su trudnice posebno privlačne za ove dosadne insekte.