Brat Ive Štrljić nastao je kao rezultat romantične veze između proslavljenog glumca Milana Štrljića i njegove partnerke Daše. Ova romantična veza započela je nakon Milanovog rastanka od Ivine majke, cijenjene balerine Slavice. Raspad njihove porodične zajednice pokazao se kao izuzetno izazovna faza za Ivu, izuzetno atraktivnu glumicu, koja često koristi društvene mreže kako bi se prisjetila perioda u svom životu kada su njeni roditelji bili sjedinjeni u braku i blaženo sretni.

Nažalost, početak bosanskog rata dogodio se kada je Iva imala samo 15 godina, što je rezultiralo ne samo raspadom države već i raspadom odnosa njenih roditelja. Milanov izbor da putuje u Zagreb umesto u Beograd imao je značajan uticaj na njegovu budućnost, što je dovelo do dužeg odsustva iz potonjeg grada koje je trajalo više od dve decenije.

Ova odluka je bila posebno vredna pažnje s obzirom na njegovu prethodnu naklonost i naklonost prema Beogradu. S druge strane, glumica se suočila sa ogromnim poteškoćama u prevazilaženju emotivne traume izazvane očevim napuštanjem, koja se dogodila prije deceniju i ostavila nju i njenog mlađeg brata Luku shrvana. Dugotrajni efekti ovog napuštanja nastavili su je proganjati, što joj je činilo izazovom da uspostavi povjerenje i uspostavi značajne odnose. U međuvremenu, usred spekulacija oko navodne napetosti između nje i Milana, ona je žestoko opovrgla takve tvrdnje, tvrdeći da je njihova veza čvrsta i nepokolebljiva.

Iva je ranije ove navode oštro demantovala, tvrdeći da su mediji njen odnos sa ocem često prikazivali u negativnom svetlu, za koji je smatrala da je potpuno lažan. Strastveno je iskazivala svoju nepokolebljivu odanost svom ocu, čak i ako on to možda ne zaslužuje, samo zato što je ona njegova ćerka. Iva je čvrsto vjerovala da će svaka veza između oca i kćeri razumjeti i suosjećati s njenim osjećajima.