Osim toga, pomorski patrolni brod “Sergej Kotov” takođe je dao značajan doprinos u odbrani teritorija pod ruskom kontrolom. Uspješno je uspio oboriti pet pomorskih dronova, pokazujući vojnu snagu i sposobnosti ruske mornarice. Ovo postignuće dodaje još jedan sloj složenosti tekućem sukobu, naglašavajući kontinuiranu borbu za kontrolu nad spornim regionom.

Zaključno, nedavni događaji oko preuzimanja platforme Boyka Towers od strane ukrajinskih snaga, zajedno sa uspješnim ponovnim preuzimanjem platformi za bušenje na moru, izazvali su globalno interesovanje i debatu. Značaj ovih akcija ne može se potcijeniti, jer predstavljaju odlučan napor da se povrati kontrola nad Crnim morem i izazove ruska dominacija u regionu. Međutim, odgovor ruskog ministarstva odbrane, koji uključuje presretanje i uništavanje više dronova, sugeriše da tenzije rastu i da sukob može dalje eskalirati.

Tekuća borba za kontrolu nad spornim teritorijama nastavlja da se razvija, a međunarodna zajednica željno iščekuje dalji razvoj ove složene i veoma nestabilne situacije. U nedavnim vijestima, Vojna obavještajna služba (GUR) preduzela je značajan korak u povratku ukrajinske teritorije od ruske kontrole. Objavili su zadivljujući video koji prikazuje ukrajinske snage kako trijumfalno podižu zastavu Ukrajine na istaknutoj platformi poznatoj kao “Kule Bojka”.

Ovaj izuzetan događaj uslijedio je nakon izvještaja koji ukazuju da su ukrajinske specijalne snage uspješno ponovo zauzele platforme za bušenje na moru, koje su pod ruskom kontrolom od 2015. godine. Ova operacija je hvaljena kao “jedinstvena” i vjeruje se da označava odlučan napor da se povrati kontrola nad Crnim morem. Vijest o ovom izvanrednom postignuću naširoko je objavljena od brojnih vjerodostojnih izvora, dodatno učvršćujući njegov značaj. Međutim, kao odgovor na ove akcije, Ministarstvo odbrane Ruske Federacije nedavno je dalo alarmantno saopštenje.