Sanjanje osobe koja nam je draga, a koja je preminula u stvarnom životu, često nosi duboka emotivna značenja i može odražavati naša osećanja prema toj osobi. Tumačenje takvih snova ima dugu tradiciju u oblasti oneiromancije, koja potiče još iz drevnog Vavilona.

Različite interpretacije mogu se primeniti na san o mrtvim osobama, uključujući obične promene u vremenu, izražavanje tuge zbog gubitka, ili čak primanje stvarnih poruka koje nam preminuli šalju kroz san.Prema verovanjima, ako sanjate preminulu osobu nakon što prođe period žalosti, to može značiti da ćete dobiti neku vrstu pouke od te osobe. Međutim, ako se san dešava neposredno nakon smrti, može biti nejasan i teško tumačiv.

Često se smatra da preminuli dolaze u snove kada prođe period žaljenja kako bi nam preneli važne poruke. Ako vaši preminuli voljeni dolaze do vas u snu, to može značiti da su dobro i da su prešli na “drugu stranu”. Njihovo prisustvo može se manifestovati kroz različite simbole, poput mirisa, svetlosti ili prepoznatljive pesme.

Preminuli često dolaze u snove kako bi podržali i umirili žive, stavljajući do znanja da su uvek prisutni. Neki veruju da se preminuli pojavljuju kada su živi pred teškim životnim odlukama, pružajući podršku.Ponekad, preminuli mogu upozoriti na nešto posebno. Njihove pojave u snu mogu delovati čudno ili neprirodno, a takvi znakovi ne bi trebalo zanemariti.Iako ponekad ne progovaraju rečima, preminuli mogu prenositi poruke telepatski ili putem gestova. Njihov osmeh može biti znak prisustva i pažnje.Zanimljivo je i lokalno verovanje da poziv preminule osobe da pođete s njom u snu može biti loš znak, te se savetuje da se na takve pozive ne odazivate, jer se smatraju nepovoljnim.