Prema riječima Hegića, predsjednika Hrvatskog apiterapijskog društva, kod skupine koja je konzumirala med došlo je do smanjenja srčanih i moždanih udara zbog prisutnosti antioksidansa koji inhibiraju stvaranje krvnih ugrušaka. Med ne samo da poboljšava performanse svih tjelesnih organa, već također potiče mentalnu i fizičku aktivnost, jača imunološki sustav i pruža ukupnu snagu. Njegova brza i potpuna apsorpcija omogućuje bolju otpornost na infekcije, budući da posjeduje antiseptička svojstva. Osim toga, med pomaže u izbacivanju viška vode iz organizma, navodi Novi.

Prema Hegićevim riječima, ovaj lijek je vrlo učinkovit u liječenju hripavca, prehlade i suhog kašlja, posebno kod djece. Ima sposobnost pročišćavanja krvotoka eliminacijom toksina i pomaže u liječenju anemije promicanjem proizvodnje hemoglobina. Osim toga, pospješuje apsorpciju lijekova, čime se povećava njihova učinkovitost, a istovremeno štiti tijelo od bilo kakvih štetnih ostataka. Hegić toplo savjetuje svakodnevno uzimanje ovog lijeka.

Prema Hegićevim riječima, osobe prosječne težine između 30 i 80 kilograma trebale bi unositi dnevnu dozu meda jednaku jušnoj žlici kako bi zdravo prezimile. Za djecu tjelesne težine do 30 kilograma preporučena količina je jedna čajna žličica (cca 15 g), što u prijevodu iznosi otprilike 0,5 g po kilogramu tjelesne težine. Treba imati na umu da je med visoko kalorična namirnica, što znači da navedene količine mogu imati i pozitivne i negativne učinke. Osobama koje su pothranjene ili imaju nizak BMI, med može pomoći u jačanju imuniteta. Međutim, za one koji su pretili ili skloni pretilosti, to može imati negativne posljedice.

Prema riječima apiterapeuta Hegića, poželjno je minimalno 10-15 posto bijelog šećera u dnevnoj prehrani zamijeniti medom zbog brojnih blagodati koje med ima u odnosu na šećer. Kada govorimo o pozitivnom utjecaju meda na organizam i bavljenju apiterapijom, važno je istaknuti korištenje meda domaćih pčelara. Ovaj med, dobiven izravno od domaćih proizvođača, najkorisniji je za organizam jer sadrži pelud biljaka iz svog specifičnog okruženja. Za razliku od masovno proizvedenog meda koji se podvrgava opsežnoj obradi poput zagrijavanja i filtracije, med lokalnih proizvođača ostaje u svom prirodnom stanju. Za one koji žele ojačati svoj imunološki sustav preporučuje se konzumacija meda direktno iz saća, koji može sadržavati i propolis i pergu (pelud koja se nalazi u stanicama saća).

Recept naših baka za sirup protiv kašlja omogućuje vam da napravite vlastiti lijek koristeći samo prirodne sastojke. Ova domaća alternativa jednako je moćna kao i verzija kupljena u trgovini, osiguravajući učinkovito olakšanje bez ikakvih umjetnih dodataka. Dopustite mi da vam pružim potrebne korake za njegovu uspješnu izradu. Sastojci: Preporučena količina sirovog meda za ovaj recept je 250 grama. U smjesu dodajte 60 mililitara ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Sok od tri limuna, svježe iscijeđen. Postupak: Pomiješajte sve sastojke u malom loncu i lagano ih zagrijavajte dok sirup ne počne isparavati. Maknite lonac s vatre i ostavite da se sirup ohladi. Prebacite sirup u dobro zatvorenu staklenku, koju možete čuvati u hladnjaku do tri mjeseca. Koristite po želji. Za djecu se preporučuje uzimanje najviše tri žličice dnevno, dok odrasli mogu konzumirati do dvije žličice dnevno. Prije upotrebe staklenku lagano zagrijte potapanjem u kipuću vodu (pazeći da ne oštetite staklo) i dobro izmiješajte sadržaj.