Rođena 1978. u Beogradu, SFR Jugoslavija, Jelena Karleuša djetinjstvo je provela u novobeogradskom naselju Fontana. Njena majka Divna Karleuša (1958. – 2019.) radila je kao radijska voditeljica Radio Beograda, dok je njen otac Dragan umirovljeni kapetan MUP-a Srbije.

Naime, vodio je istragu o zloglasnom kosovskom masakru 1999. godine te je sudjelovao u akciji Sablja 2003. godine. Karleuša je završila Zemunsku gimnaziju, gdje je pohađala i glazbenu školu te aktivno sudjelovala u zboru. Poznata po svojoj zadivljujućoj ljepoti, Jelena Karleuša slovi za jednu od najprivlačnijih pjevačica regionalne pop industrije. Međutim, bez znanja mnogih, ona se diskretno podvrgnula kirurškim poboljšanjima, iako samo za rješavanje određenih područja. Prema vlastitim riječima, odlučila se za silikonske implantate isključivo u grudima, dok je za lice odabrala prirodne filere koje povremeno osvježava korektivnim zahvatima.

Pjevačica je pojasnila da se nikada nije podvrgla nikakvim zahvatima na licu, ističući da su grudi jedino područje koje je odlučila povećati. Dok neki mogu sumnjati u autentičnost njezina trbuha, ona njegov izgled pripisuje vježbanju i prirodnim fluktuacijama u težini. Također je otkrila da je za lice primala samo standardne estetske tretmane, a sve izmjene na usnama postiže korištenjem regenerativnog filera koji je potpuno prirodan. Jasno je rekla da ti tretmani ne spadaju u kategoriju plastične kirurgije.

Ima pojedinaca koji imaju želju prigrliti fantastične priče koje tvrde da sam u potpunosti sastavljen od plastike, da sam podvrgnut zahvatima uklanjanja rebara i mijenjanju crta lica, kao da sam izgrađen od plastičnih dijelova. Dosljedno sam pobijao te apsurdne ideje o svojoj stražnjici, rebrima, nogama, nosu i svakom drugom aspektu mog bića. Jelena je svojedobno organizirala posjet estetskog kirurga iz Turske u Beogradu i održala kratku prezentaciju o različitim zahvatima i svom pristupu njihovom izvođenju na svojoj klinici.

Javna recepcija djela, slike i ličnosti Jelene Karleuše vrlo je polarizirana. Tijekom svoje karijere izazvala je značajne polemike i kritike medija, prvenstveno zbog svojih provokativnih i seksualiziranih nastupa, ali i otvorenih stavova o raznim javnim osobama i socio-ekonomskom stanju u Srbiji. No, neosporno je da je imala dubok utjecaj na javni život i masovnu kulturu u Srbiji i okruženju. Zapravo, javno istraživanje iz 2013. godine rangiralo ju je kao drugu najutjecajniju figuru među srpskom omladinom, odmah iza Novaka Đokovića. Nadalje, njezina pjesma pod naslovom “Sodoma i Gomora”, koja je objavljena 2012., čak se pojavila kao pitanje na standardiziranom testu za upis na Filozofski fakultet Sveučilišta u Nišu te iste godine.

Osim toga, Karleuša je 2019. godine postala predmetom magistarskog rada pod naslovom “Diplomacija slavnih u bivšoj Jugoslaviji: slučaj Jelene Karleuše” na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Karleuša, koju mnogi smatraju modnom trendsetericom, stekla je značajna svjetska priznanja za svoj doprinos modnoj industriji. Njezino međunarodno priznanje skočilo je u nebo 2015. godine kada je hrabro ustvrdila da su i Kim Kardashian, a kasnije i Beyoncé, oponašale njezin prepoznatljiv modni smisao. To je dovelo do toga da je bude pozivana na razne medijske platforme diljem svijeta, uključujući renomirani show Wendy Williams, gdje je strastveno raspravljala o svom jedinstvenom stilu i prisutnosti na društvenim mrežama.