Lažni “med”, prepun šećera i veštačkih mirisa, postao je sveprisutan na tržištu. Kako biste mogli prepoznati pravi med, pčelari dele nekoliko trikova koji vam mogu pomoći u razlikovanju autentičnog meda od veštačkog šećernog sirupa sa dodatim mirisima bagrema i livade.med 1.jpg

  1. Kristalizacija: Pravi med ima prirodnu osobinu da se kristališe tokom dužeg stajanja. Brzina kristalizacije zavisi od vrste meda, pri čemu livadski med najbrže kristališe, bagremov nešto sporije, dok veštački med ostaje tečan bez obzira na vreme i uslove skladištenja.
  2. Med na hlebu: Namažite med na suvi hleb i posmatrajte reakciju. Pravi med će stvoriti čvrstu koru na hlebu, dok će lažni med samo vlažiti hleb, jer obično sadrži više vode.
  3. Med u vodi: Sipajte kašiku meda u čašu vode. Pravi med će ostati zalepljen za kašiku i polako tonuti do dna čaše, dok će veštački med brzo početi da se otapa u vodi.
  4. Test s mravima: Postavite manju količinu meda blizu mrava. Ako se mravi okupe oko meda, to može ukazivati na to da je med zasićen šećerom. Pravi med retko privlači ove insekte, jer imaju prirodne mehanizme zaštite.med.jpg
  5. Zagrevanje u mikrotalasnoj: Stavite kašiku meda u posudu i zagrevajte je na visokoj temperaturi u mikrotalasnoj pećnici. Pravi med će se karamelizovati, dok će veštački med postati penast i pun mehurića.
  6. Test sa papirnim ubrusom: Stavite malu količinu meda na papirnu maramicu ili ubrus. Pravi med će ostati dugo na površini i teško će prolaziti kroz maramicu, dok će veštački med biti prepun šećerne vode koju će papir lako upiti.

Koristeći ove jednostavne metode, možete pokušati osigurati da konzumirate autentičan, prirodan med koji će pružiti prave koristi za vaše zdravlje.