Pravoslavni kršćani neprestano su nesigurni oko toga trebaju li se uključiti u porođaj na dane crvenih slova. Unutar naše zemlje postoji mnoštvo vjerovanja koja se tiču ​​običaja i vjere. Ipak, od iznimne je važnosti razlikovati crkvene propise od ostataka poganskih tradicija koje su se sačuvale unutar pravoslavlja.

Unutar pravoslavnog kalendara postoji mnoštvo štovanih svetaca koji su ostavili neizbrisiv trag u povijesti i imaju golemo značenje za pravoslavlje. Usprkos tome, u kućanstvima i dalje prevladava uvjerenje da će bavljenje porodom na praznik označen crvenim slovom imati strašne posljedice. Sveta tri jerarha, koju čine sveti Vasilije Veliki, Grigorije Bogoslov i Jovan Zlatousti, slave se sutra, a svaki od njih ima svoj dan proslave u mjesecu januaru.

U 11. stoljeću car Aleksije Komnen uveo je zajedničko slavlje trojice cijenjenih svetaca kao sredstvo za rješavanje spora među narodom o njihovoj veličini. Sveti Bazilije Veliki, poznat i kao svjetovni i duhovni učitelj Crkve, sveti Grgur Teolog, koji je svoj naslov zaslužio neusporedivim tumačenjem dogme, i sveti Ivan Zlatousti, zapamćen kao neusporediv propovjednik Evanđelja, otud njegov dati ime.

U video intervjuu za naš portal etnologinja Iva Radović i teolog Jovan Blagojević podijelili su svoje pronicljive perspektive, rasvjetljavajući ono što je točno i istinito. U području kršćanstva često se nađemo uhvaćeni u istu zamku kojoj su pali Židovi iz drevnih vremena, kako za vrijeme Starog zavjeta tako i za vrijeme Krista.  Kad se Krist suočio s kritikama zbog obavljanja djela iscjeljivanja subotom, odlučno je podsjetio svoju publiku: “Slušajte, prijatelji moji, subota je stvorena da koristi čovječanstvu, a ne obrnuto.” Ovo su bile uvodne riječi Jovanovog izlaganja. U video intervjuu otkrijte razloge oblačenja crvenog konca i krunice. Vrijedno je napomenuti da praksa nošenja bilo kojeg od ovih predmeta postoji prije rođenja Krista, kao što je dokazano u biblijskim referencama.