Kavkaski ovčar, prema verovanju, ima korene u vukovima koji su kasnije bili pripitomljeni. Postoje različite teorije o njihovom poreklu, poput one da su potekli iz Mesopotamije ili migrirali na Tibet, ali do danas ostaje misterija.Bilo da potiču odakle god, postali su neprocenjivi pratioci pastira na Kavkazu tokom vekova. Ovi psi hrabro su čuvali stada ovaca i svoje vlasnike od opasnih divljih životinja poput vukova, kojota i medveda. Njihova hrabrost, snaga i zastrašujući izgled bili su neophodni za preživljavanje u surovim uslovima i ekstremnim hladnoćama.Pastiri su pažljivo birali pse koji su imali potrebne osobine, što je dovelo do razvoja različitih varijeteta ove vrste. Ipak, kavkaski ovčari koji su razvijeni u Gruziji postavili su standard rase koji je danas priznat od strane većine kinoloških klubova, kako se navodi na Ljubimci.org.

Tokom 1900-ih, komunistički SSSR ih je koristio kao zatvorske pse – stražare i za razvoj drugih rasa u vojnim odgajivačnicama. U 1960-ima, istočna Nemačka ih je postavila kao granične čuvare duž Berlinskog zida. Kada je 1989. zid srušen, oko 7.000 pasa je raseljeno, a mnogi su pronašli domove u Nemačkoj gde su živeli do kraja svog života.Danas su kavkaski ovčari pretežno porodični saputnici, čuvari imovine i psi čuvari. U nekim ruralnim područjima, pastiri ih i dalje koriste za čuvanje stada. Zadržali su oprezan temperament, nepristojnost i ponekad agresivnost, stoga je rana socijalizacija ključna kako bi se izbegli incidenti.Što se tiče fizičkih karakteristika, kavkaski ovčari su impozantni psi sa snažnim mišićima, krupnim kostima i debelom dlakom. Visina mužjaka varira od 64 do 72 cm, a težina može ići od 45 do čak 70 kg. Ženke su nešto manje. Njihova životna dob je oko 11 godina.

Što se tiče temperamenta, ovi psi su teritorijalni, hrabri, inteligentni i zaštitnički nastrojeni prema porodici. Međutim, nezavisna priroda i tvrdoglavost mogu ih učiniti izazovnim za obuku. Nisu preporučljivi za porodice s malom decom zbog svoje veličine.Dresura treba početi rano, a socijalizacija je ključna kako bi se smanjila nepoverenost prema strancima i drugim psima. Kavkaski ovčari imaju snažan glas i često će upozoriti na potencijalne opasnosti.Što se tiče zdravlja, podložni su displaziji kukova i mogu razviti kataraktu. Gojaznost je takođe čest problem, pa je važno pratiti njihovu težinu i osigurati aktivan način života.Ovi psi mogu biti lojalni porodični ljubimci, ali zahtevaju odgovorne vlasnike s iskustvom. Važno je da ih vlasnici pravilno socijalizuju kako bi bili sigurni i ugodni u različitim situacijama.