Prizrenka Petković, koju publika pamti kao nezaboravnu Radmilu iz serije “Ljubav na seoski način”, došla je na svet 1952. godine u slikovitom Prizrenu. Njena biografija je neiscrpno zanimljiva, a mnogi je znaju i kao umetnicu sa “najneobičnijim imenom”, koje je odabrala po svom rodnom mestu. Prizrenka je stupila na scenu već sa tri godine, zapanjujući svojom prirodnom talentovanosti, a već sa 17 godina izrasla je u priznatu glumicu. Sa navršenih 20 godina, krenula je ka ispunjenju svog dečačkog sna da postane klasična pevačica, upisujući se na konzervatorijum u prestonici Bukureštu.PAMTIMO JE IZ SERIJE "LJUBAV NA SEOSKI NAČIN": Glumica sa najčudnijim imenom Jugoslaviju očarala sa samo 17 godina, a onda NESTALA

U Bukureštu je doživela impresivan uspeh, brzo postajući poznata, osvajajući scene gde god je kročila, a samo u Nemačkoj održala je preko 20 solo koncerata. Odlučila je da se vrati u domovinu, gde je primila poziv da nastupa u prestižnoj Novosadskoj operi. Prizrenka je stupila u brak sa Džejsmom Mekrejem, sa kojim je započela novo poglavlje u Holandiji, gde već 22 godine grade svoj dom. Njen suprug, koji iz prethodnog braka ima ćerku Violetu, vodi elitnu muzičku akademiju, dok Prizrenka oblikuje buduće soliste svojim časovima solo pevanja.

Prizrenka se više nije vratila glumi, jer je njen istinski poziv bio muzika, dok se u svetu serija našla sasvim slučajno. Ulogu Radmile je prihvatila potpuno nenamerno, zamenjujući glumicu koja je zbog bolesti bila sprečena da nastupa. Preporuka prijatelja mog oca, takođe glumca, Branka Petrovića, dovela ju je pred oči režisera Dragoslava Lazića. Još uvek se sećam treme koja me je obuzela kada sam prvi put ugledala Lepog Caneta, odnosno Dragana Zarića, veliku zvezdu toga doba – prisećala se Prizrenka svojih početaka.

BONUS TEKST

Prirodno lecenje osteoporoze

Pre nego što osteoporoza zahvati, često se javlja osteopenija, termin koji označava smanjenu gustinu kostiju ispod normalnog nivoa, ali još uvek nije toliko niska da bi se smatrala osteoporozom. Kod osteoporoze, gustina kostiju je toliko niska da postoji ozbiljan rizik od preloma čak i pri uobičajenim aktivnostima. Ponekad, kosti postaju toliko krhke da mogu pucati čak i tokom svakodnevnih radnji. Ovakav gubitak koštane mase čest je kod starijih osoba, a izraženiji je kod žena nakon menopauze.

Osteoporoza je bolest koja može biti uspešno tretirana prirodnim metodama, što može poboljšati kvalitet i gustinu kostiju. Najefikasnije je lečenje kada se započne već kod pojave osteopenije.Prvo i osnovno, potrebno je povećati unos kalcijuma i redovno se izlagati sunčevim zracima kako bi organizam dobio dovoljno vitamina D, jer su ova dva faktora ključna za očuvanje zdravlja kostiju i povećanje njihove gustine.

Magnezijum je takođe važan mineral o kojem treba voditi računa jer, poput vitamina D, podstiče apsorpciju kalcijuma i ima uticaj na izgradnju kostiju. Dakle, pored redovnog izlaganja suncu, osteoporozu možete pobediti unosom mlečnih proizvoda, susama, graška, zelenog lisnatog povrća, integralnih žitarica, orašastih plodova i semenki. Recept za starogrčki prirodni lek protiv osteoporoze:

Sastojci:

  • 10 kašika mlevenih semenki lana
  • 5 kašika mlevenog susama
  • 5 kašika mlevenih semenki bundeve
  • 5 kašika mlevenih zrna pšenice
  • 5 kašika semenki suncokreta
  • 3 kašike suvog grožđa
  • 1 kg livadskog meda

Priprema:

Sve sastojke pažljivo pomešajte drvenom kašikom ili varjačom, a zatim smesu čuvajte u staklenoj tegli. Preporučuje se uzimanje po jedne kašike pre doručka i jedne pre ručka. Ovaj starogrčki lek može se koristiti i u preventivne svrhe protiv osteoporoze, jer je uvek bolje sprečiti nego lečiti.