Sorajina ljubavna priča s iranskim šahom prepuna je zadivljujućih zavrzlama. U teheranskoj palači Golestan 12. veljače 1951. godine, prije točno 73 godine, iranski šah i Soraya Esfandijari-Bakhtiari izmijenili su zavjete, samo dva dana uoči najromantičnijeg dana u modernom kalendaru.

  • Međutim, njihova bračna sreća bila je kratkog vijeka, jer se par odlučio razići i službeno razveo samo sedam godina kasnije, 1958. Kao rezultat toga, Soraya će zauvijek ostati zapamćena kao “princeza tužnih očiju. Legenda kaže da se princ, koji se nedavno razveo od egipatske princeze Fawzije, zaljubio u mladu i zanosnu Sorayu. U vrtlogu događaja, odmah ju je pozvao u svoju palaču na večeru s kraljicom majkom, Taj ol-Molouk.

Nakon očaravajuće večeri, Sorayin otac ju je navodno pitao je li spremna udati se za šaha, budući da mu se jako svidjela. Par se bez oklijevanja zaručio već sljedeći dan, a šah je svoju prosidbu zapečatio veličanstvenim zaručničkim prstenom od 22,37 karata. Zbog Sorayinog njemačkog i katoličkog podrijetla, ljudi u njezinoj zemlji na nju su gledali s “velikom sumnjom”. Muslimanski klerici oštro su se protivili ideji da se šah oženi ovom “djelomično europskom djevojkom” koja nije odgajana kao muslimanka.

  • Gledajući unatrag, Soraya je priznala svoje neznanje, priznajući da je imala malo znanja o geografiji svoje zemlje, legendama, povijesti ili muslimanskoj vjeri. Zbog mladenkine nesretne infekcije trbušnim tifusom, prvotno zakazani datum vjenčanja 27. prosinca 1950. morao je biti pomaknut na 12. veljače 1951., označavajući dvogodišnji odmak od njihova prvog susreta. Unatoč tome što je Sorajino zdravlje u vrijeme njihova drugog susreta bilo ne baš najbolje, odlučeno je da se vjenčanje odvija po planu.

Prema legendi, šah je pokazao svoju nepokolebljivu podršku darivajući joj dragocjeni dragulj svaki dan dok se borila protiv tifusa, pažljivo stavljajući te znake ljubavi na njezin jastuk. Vjenčanje je održano u raskošnoj palači Golestan. Ukrašena u izvrsnoj kombinaciji Christian Dior, mladenka je zračila elegancijom dok je nosila haljinu izrađenu od 37 jardi svjetlucavog srebrnog lamea, ukrašenu prekrasnim nizom bisera, 6000 blistavih dijamanata i raskošnim slapom od 20 000 marabou perja.

  • Kako bi upotpunila svoju svadbenu odjeću, graciozno je uparila haljinu s jaknom i nježnim velom, stvarajući doista zadivljujuću kombinaciju. Vrijedno je napomenuti da je ova izvanredna kreacija težila nevjerojatnih 20 kilograma, što je natjeralo jednu od Sorayinih povjerljivih dama da intervenira usred procesa. Naoružana škarama, vješto je olakšala šlep, osiguravajući mladenki udobnost tijekom cijele ceremonije. Nakon završetka ceremonije, mladenka je odlučila zamijeniti sako i veo za izuzetne parure smaragda i dijamanata, popraćene dodatkom veličanstvenog krunskog dragulja.

S obzirom na prohladno vrijeme sredinom veljače i izostanak grijanja unutar palače, mladenku su ugrijali raskošni plašt od nerca, dok su je do večeri čekale vunene čarape diskretno skrivene ispod haljine. Nakon sedam godina, kraljica Soraya, nažalost, nije mogla ispuniti šahovu želju za muškim nasljednikom zbog liječničkih savjeta da neće moći zatrudnjeti dulje vrijeme. Zbog toga je par bio primoran raskinuti brak. Šah je 1958. godine s velikom tugom javno objavio njihov razvod, dok je Soraja izrazila spremnost da žrtvuje vlastitu sreću.

  • Igrom sudbine, ponovno se oženio sljedeće godine s Farah Diba, što je rezultiralo rođenjem četvero djece, uključujući dva sina. Ironično, njegov se nasljednik pokazao suvišnim jer je Islamska Republika uzela maha nakon političkih nemira 1978. i 1979. Tragično, šah je preminuo samo godinu dana kasnije, u srpnju 1980. Kao princeza Soraya od Irana, prihvatila je život međunarodne važnosti u Europi, zahvaljujući svojoj kraljevskoj tituli i značajnoj financijskoj potpori.

Čak se okušala iu svijetu glume, napravivši kratki pohod na filmsku industriju svojom ulogom u filmu Tri lica iz 1965. godine. Osim toga, pojavila se kao lik po imenu Soraja u filmu Ona. Soraya je u posljednjoj fazi svog života živjela u Parizu na adresi Avenue Montaigne 46. U ovom živopisnom gradu često je sudjelovala na večerima koje je organizirala vojvotkinja de La Rochefoucauld i prepuštala se piću u baru hotela Plaza Atene, prikladno smještenom točno nasuprot njezina prebivališta.

  • U društvu blistavih kolegica iz društva, poput slavne Lili Claire Saran, Soraya je prihvatila glamurozan stil života tog doba. Soraja, unatoč svojoj bogatoj egzistenciji, nije uspjela postići pravu sreću. Tragedija se dogodila kada je bila njezina ljubavna veza s redateljem Frankom Indovinom naglo prekinuto njegovom preranom smrću u zrakoplovnoj nesreći. U kasnim sedamdesetima, nakon što je saznala za terminalnu dijagnozu raka svog bivšeg supruga, napisala je iskreno pismo u kojem priznaje svoju trajnu ljubav i izražava želju da se ponovno ujedini s njim.

On je uzvratio te osjećaje, željno žudeći za njihovim ponovnim susretom. No, po dolasku u Iran otkrila je da je on već preminuo. Povjesničar Abbas Milani njihovu je ljubavnu vezu prikladno označio kao onu pravih “zvjezdanih ljubavnika”. Prema neslužbenim informacijama, Mohamed Reza Pahlavi slovi za jednog od najplodnijih playboya u svjetskoj povijesti. Službeno se ženio tri puta, no neslužbeno je imao niz ljubavnica, upustio se u brojne strastvene susrete sa slučajnim poznanicima, a imao je i susrete s bezbrojnim seksualnim radnicama.

  • Osim toga, kruže glasine da se upuštao u romantične susrete s holivudskim slavnim osobama i francuskim prostitutkama. Kružilo je šaputanje da je cijenjeni iranski šah razvio nezasitan apetit za seksualnim susretima, što je dovelo do zapošljavanja pojedinaca koji su mu bili isključivo posvećeni pribavljanje žena, bez obzira na njihovu dob ili podrijetlo.

Sam šah nije diskriminirao; najvažnije je bilo da su te žene ispunile svoju ulogu pružanja topline u njegovu krevetu. Sa svakim mjesecom koji bi prošao, šahove bi se sklonosti pomaknule prema drugom tipu žene, od milja nazivanoj “okusom mjeseca”. U zamjenu za svoju diskreciju u vezi s tim gdje se nalaze i druženje od prethodne večeri, mnoge od tih žena priuštile su si raskošne gozbe, pića i darove.