Naslov naglašava različite prednosti konzumiranja kivija. Prema riječima nutricionista klinike Mira Cueto, ovo voće se preporučuje nakon praznika i odmora zbog pozitivnog utjecaja na crijeva. Kivi je poznat po svojoj sposobnosti da ublaži upalu želuca, pomaže u probavi i rješava probleme vezane za zatvor. Osim toga, sadrži i topiva i nerastvorljiva vlakna u značajnim količinama, što ga čini odličnim izborom za pojedince koji imaju nadimanje. Osim toga, kivi pokazuje probiotička svojstva koja doprinose poboljšanju crijevne flore.

Obilna biljna vlakna prisutna u kiviju pomažu u održavanju nivoa holesterola, koji ima tendenciju da raste nakon perioda uživanja. Nadalje, pomaže u prevenciji i liječenju opstipacije koja se često javlja kada neko odstupi od uobičajene rutine. Kivi je voće koje sadrži obilje antioksidansa, koji su neophodni u suzbijanju štetnih efekata slobodnih radikala. Prema mišljenju stručnjaka za ishranu, kada se prekomjerno izlažemo suncu tokom odmora, naše tijelo proizvodi povećanu količinu slobodnih radikala koji mogu ubrzati proces oksidacije i starenja. Stoga konzumacija kivija može biti veoma korisna, posebno nakon povratka sa praznika i odmora. Izvanredan nivo vitamina C koji se nalazi u kiviju nadmašuje čak i one koji se nalaze u citrusnom voću, što ga čini odličnim izborom za jačanje imunološkog sistema

 

Ovo, u kombinaciji s drugim vitaminima za jačanje imuniteta, pomaže u prevenciji virusnih infekcija. Osim toga, studije su otkrile da kivi može pozitivno utjecati na naše raspoloženje zbog svog sadržaja melatonina.

Prema riječima stručnjaka za spavanje Tereze Schnorbach, postoji sastavljena lista namirnica za koje se zna da poboljšavaju kvalitet sna, a kivi je na drugom mjestu na ovoj listi. Posebno je koristan ako se konzumira otprilike sat vremena prije odlaska u krevet. Istraživanja su pokazala da redovno uključivanje kivija u večernju rutinu tokom mjesec dana može imati pozitivan utjecaj na san.