Ivo Pogorelić, jedna od najistaknutijih klavirskih zvijezda bivše Jugoslavije, rođen je u Beogradu gdje je započeo svoje muzičko obrazovanje, a potom je sa samo 12 godina otišao u Moskvu, na konzervatorijum “Petar Iljič Čajkovski”, gdje je nastavio svoje usavršavanje pod mentorstvom slavne pijanistkinje i pedagoginje Alise Kazeradze, koja će kasnije postati njegova supruga.

 

 

 

 

Jedan od ključnih događaja u njegovoj karijeri vezuje se za skandal na Šopenovom konkursu u Varšavi 1980. godine, kada je, uprkos virtuoznom nastupu, eliminisan iz završnice takmičenja. Ova kontroverza je izazvala pažnju javnosti, a slavna pijanistkinja Marta Argerič demonstrativno je napustila žiri u znak protesta, proglašavajući Pogorelića “genijalnim”.

Njegova supruga i mentor Aliza preminula je 1996. godine, nakon čega se Ivo povukao iz javnog života i proveo deset godina u tihom razmišljanju. U intervjuu za njemački Die Welt 2006. godine, otkrio je da je njegova supruga bila ključni dio njegovog života i umjetničkog stvaralaštva te da je njen gubitak bio težak udarac.

 

 

 

 

Danas, Ivo Pogorelić živi u švajcarskom gradu Luganu, u impresivnoj vili opremljenoj studijom, vježbaonicom i koncertnom dvoranom. Iako je nekada bio svjetska muzička ikona, danas je izvan svih kategorija, poznat po svojoj ekscentričnosti i nepristupačnosti.

Njegova druga supruga, Uta Šnajder, pružila mu je podršku i donijela svjetlost u njegov život nakon gubitka Alize. Njihov odnos je kratko trajao, a nakon razvoda, Pogorelić je nastavio svoj život uz Miljenku Stanić, koja mu pruža podršku u svim životnim situacijama.

 

 

 

 

Pogorelićev život i muzička karijera oduvijek su bili okruženi kontroverzama, ali njegova strast prema umjetnosti i muzici ostaje neporeciva. Iako se povukao iz svjetla reflektora, ostaje značajna figura u svijetu klasične muzike, potičući mlade talente i šireći ljubav prema muzici.

BONUS TEKST

Potocarka, poznata i kao potocnjak ili krtola, jeste ljekovita biljka koja se koristi u tradicionalnoj medicini širom svijeta. Njeno latinsko ime je Glechoma hederacea, a poznata je po svojim blagotvornim svojstvima i primjenama.

Ova niska zeljasta biljka često raste na vlažnim i sjenovitim područjima, duž obala potoka i rijeka, te u šumama i livadama. Karakteristična je po svojim srcolikim listovima i sitnim, ljubičastim cvjetovima koji se javljaju u proljeće.

U tradicionalnoj medicini, potocarka se koristi za tretiranje različitih zdravstvenih problema. Neki od glavnih koristi i primjena uključuju:

  1. Liječenje respiratornih problema: Potocarka se koristi za ublažavanje kašlja, bronhitisa i drugih respiratornih problema. Njena protuupalna svojstva pomažu smirivanju nadraženog grla i olakšavaju disanje.
  2. Pomoć kod probavnih smetnji: Čaj od potocarke može pomoći u smirivanju probavnih smetnji poput nadutosti, gasova i gastrointestinalnih grčeva. Također se koristi za poticanje apetita i olakšavanje probave.
  3. Protuupalno djelovanje: Ekstrakti potocarke pokazuju protuupalna svojstva i koriste se za smanjenje upale u tijelu, posebno kod stanja poput artritisa i reume.
  4. Liječenje kožnih problema: Potocarka se može koristiti lokalno za tretiranje manjih kožnih problema poput osipa, akni i ekcema. Njena antibakterijska svojstva pomažu u čišćenju kože i sprječavanju infekcija.
  5. Olakšavanje menstrualnih tegoba: Čaj od potocarke može pomoći u ublažavanju simptoma menstrualnih tegoba poput grčeva i nelagode u donjem dijelu trbuha.
  6. Opća dobrobit i relaksacija: Potocarka se također koristi kao blagi sedativ koji pomaže u opuštanju i smanjenju stresa i napetosti.

Kao i kod svih biljnih preparata, važno je koristiti potocarku s oprezom i konzultirati se s kvalificiranim zdravstvenim stručnjakom prije početka bilo kakvog liječenja, posebno ako se koristi u kombinaciji s drugim lijekovima ili ako postoje određena zdravstvena stanja ili alergije.