Svatko od nas je u nekom trenutku iskusio iskušenje da odgurne sreću i nastavi voziti još malo nakon što se upali lampica rezerve, precjenjujući udaljenost koju možemo prijeći s preostalim gorivom i testirajući granice spremnika. Bilo da vam je namjera bila pobjeći od gužve ili čekati povoljniju benzinsku crpku, ishod često vodi u bjesomučnu potragu za najbližom benzinskom crpkom.

Udaljenost koju možete prijeći bez rizika nakon što indikator goriva zasvijetli ovisi o višestrukim varijablama, poput specifičnih karakteristika vašeg vozila, vašeg osobnog stila vožnje i vaše tipične učinkovitosti goriva, navode stručnjaci iz industrije. Kako navodi Index.hr, važno je napomenuti da asertivni sportski automobil neće prijeći istu udaljenost kao manje, konzervativnije vozilo.

Međutim, postoji pozitivan aspekt koji treba uzeti u obzir: zapravo imate znatno veću količinu fleksibilnosti nego što mislite. Stoga ostaje pitanje: Koliko daleko možete voziti sa upaljenim indikatorom goriva? Kada svjetlo indikatora svijetli, moguće je da automobil opremljen spremnikom goriva od 40 litara ima još otprilike 4-6 litara goriva. S druge strane, većem SUV-u može ostati znatnijih 12 do 15 litara goriva, iako mu je potrošnja goriva po kilometru osjetno veća.

Recimo to u smislu potrošnje goriva: razmislite o kompaktnom automobilu opremljenom spremnikom goriva od 40 litara i rezervom od 4 do 6 litara. U normalnim uvjetima vožnje ovaj bi automobil potencijalno mogao prijeći dodatnih 50-80 km. No, ako automobil troši za trećinu više goriva, potrebna mu je i za trećinu veća rezerva.

Udaljenost koju možete sigurno prijeći nakon što se upali žaruljica za gorivo ovisi o različitim čimbenicima, kao što su vrsta vozila koje imate, vaš stil vožnje i vaša tipična učinkovitost goriva, prema stručnjacima. Index.hr napominje da će agresivni sportski automobili manje prolaziti u odnosu na manja, umjerenija vozila.

Srećom, postoje neke pozitivne informacije za podijeliti: zapravo imate veću količinu fleksibilnosti nego što mislite. Sada ostaje pitanje: koliko kilometara možete prijeći kada svijetli indikator goriva? Kada svjetlo indikatora svijetli, označavajući nizak nivo goriva, automobil opremljen spremnikom goriva od 40 litara obično zadržava preostali kapacitet goriva od 4 do 6 litara. Nasuprot tome, veći SUV, iako ima veću rezervu goriva od 12 ili čak 15 litara, pokazuje znatno veću potrošnju goriva po kilometru.

Recimo to u smislu potrošnje goriva: razmislite o kompaktnom automobilu opremljenom spremnikom goriva od 40 litara i rezervom od 4 do 6 litara. U normalnim uvjetima vožnje ovaj automobil potencijalno može prijeći dodatnih 50-80 km. Međutim, ako automobil troši 33% više goriva, potrebna mu je i rezerva koja je 33% veća.