Incident koji je nedavno potresao region, a koji se tiče toga da je čopor pasa u Gornjem Milanovcu napao porodicu, šokirao je i zabrinuo domaću javnost, a posebno nas je pogodila vijest o ozlijeđenom djetetu, koje je na svu sreću zatim dobilo adekvatnu zdravstvenu njegu. Kako je objavljeno, dok je porodica išla prema svom automobilu, na parkiralištu restorana su ih dočekali psi, što je rezultiralo okršajem koji su uspjeli preživjeti, ali u potpunosti isprepadani.

Nezaboravno iskustvo koje smo doživjeli ostat će zauvijek urezano u našim sjećanjima. Čisti užas situacije bio je veći od svega što smo ikada vidjeli, čak iu carstvu filmova. U pratnji žene zatekao sam se s djetetom od 4 i pol godine i dojenčetom od 16 mjeseci. Niotkuda se pred nama materijalizirao čopor pasa, krenuvši u žestok napad. Nismo ih ni na koji način provocirali, niti smo ih uopće vidjeli. Ipak, krvoločno su nasrnuli na nas. Jedan od pasa zario je zube u djetetovu ruku, dok su nas ostali okružili i ostavili nas potpuno bespomoćne. Srećom, naša nevolja privukla je pažnju nekolicine pojedinaca iz obližnjeg restorana, koji su brzo intervenirali i uspješno otjerali divlje očnjake od nas. Ove događaje otac je ispričao u razgovoru za agenciju RINA.

Pitanje kako se zaštititi od psa koji napada tema je koja zaokuplja pozornost mnogih pojedinaca. Konsenzus među stručnjacima je da upuštanje u tako neuravnoteženu konfrontaciju ostavlja malo prostora za uspjeh. Jedna od predloženih taktika je da odbacite sve vrećice koje možda nosite jer bi ih pas mogao zamijeniti s hranom. U slučaju napada, bilo bi pametno rukama zaštititi glavu i bitne organe. U slučaju napada na obitelj, poput incidenta u Gornjem Milanovcu, važno je da odraslima bude na prvom mjestu sigurnost djece. Ovakav pristup objasnio je Miloje Ćirović, uzgajivač pasa, gostujući u emisiji Jutro na TV Prva.

Prema Ćirovićevim riječima, preporučeni pristup odraslom čovjeku kada ima posla sa psom je da priđe s leđa i brzo ga podigne za stražnje noge. U slučaju da je pas već ugrizao, neka druga jedinka treba pritisnuti njegove obraze, što će psa uhvatiti nespremnog. Ključno je da osoba koja rješava situaciju ostane mirna i pribrana, pazeći da pas nema priliku ugristi njihovu ruku. Kao ključne mjere u suzbijanju teških incidenata poput gornjomilanovačkog, Milojević ističe iznimnu važnost dosljednog pridržavanja postojećih zakona, povećanja broja azila i reguliranja uzgoja pasa.

Agresivno ponašanje kod pasa obuhvaća sve radnje koje imaju za cilj zastrašivanje ili ozljeđivanje osobe ili druge životinje. U većini slučajeva, pojedinci koji imaju kućne ljubimce skloni su previdjeti ili propustiti priznati agresivne sklonosti svog psa sve dok ne dođe do ugriza ili napada. To navodi na pitanje kako prepoznati znakove agresije prije nego što dođe do napada. Kada psi pokažu agresiju, to podrazumijeva promjenu u njihovom ponašanju koje je često popraćeno režanjem, lajanjem i raznim drugim negativnim radnjama. Ovaj problem često može predstavljati značajan izazov za vlasnika, uzrokujući znatnu količinu problema. Kako biste spriječili neželjene situacije u kojima vaš pas može potaknuti agresiju, ozlijediti druge pse ili ljude, ključno je točno identificirati temeljni uzrok ovakvog ponašanja i ponuditi odgovarajuću pomoć. Ključno je razumjeti da agresija nije ograničena na veće pse klasificirane kao “opasne pasmine”. Čak i manje pasmine pasa mogu pokazivati ​​agresivno ponašanje i biti vrlo agresivni.

Stoga je ključno razumjeti da svaka pasmina pasa ima potencijal pokazati agresivnost. Kako biste učinkovito riješili i spriječili agresiju kod pasa, ključno je identificirati okidače koji uzrokuju tjeskobu kod vašeg psa. Iako su slučajevi iznenadnog nasilja kod pasa rijetki, važno je ostati na oprezu. Ako sumnjate da bi vaš pas mogao pokazati agresivno ponašanje, preporučljivo je potražiti savjet veterinara. Važno je priznati da psi žive u svom vlastitom jedinstvenom svijetu, gdje prirodno pokazuju ponašanja koja nas ponekad mogu frustrirati ili zbuniti. Genetska predispozicija za agresiju kod pasa je vođena njihovom instinktivnom sviješću da im to jamči preživljavanje. U većini slučajeva, kada se suoči sa sukobom s drugim psom, pas je sklon agresivnom reagiranju kako bi izbjegao ili spriječio nepovoljan ishod. Izazovno nam je shvatiti što naši pseći suputnici vide kao opasnost koja može zaprijetiti nama ljudima. Kako bi neutralizirali ovu opaženu prijetnju, psi instinktivno reagiraju agresijom. Strah ili tjeskoba je primarni izvor agresije kod pasa. Ilustracija toga je kada se pas odvede veterinaru, gdje se osjeća zarobljenim i nema načina za pobjeći, što može dovesti do napada na veterinara.