Rak je i dalje jedna od vodećih neizlječivih bolesti koja svake godine odnese mnogo života. Karcinom pankreasa karakterizira postepena i suptilna pojava simptoma. Ključno je potražiti liječničku pomoć čim se ovi simptomi ispolje. Incidencija bolesti pankreasa je u porastu, jer je abnormalni rast mutiranih ćelija pankreasa obilježje raka gušterače. Gušterača pomaže probavi tako što proizvodi i hormone i tekućinu.

U Sjedinjenim Državama, rak pankreasa je rangiran kao četvrti vodeći uzrok smrti od raka. Pankreatitis, upalno stanje koje zahvaća gušteraču, obično se javlja kada opstruirani probavni enzimi oštete gušteraču, što rezultira bolom u trbuhu i nelagodom. Kako vrijeme prolazi, pankreatitis može ometati efikasnost pankreasa, uzrokujući smanjenje oslobađanja probavnih enzima i hormona.Posljedično, to može dovesti do loše apsorpcije nutrijenata i pojave raznih bolesti, poput dijabetesa. Pankreatitis se dijeli na dvije vrste: akutni i kronični.

Akutni pankreatitis se odnosi na upalu koja je kratkotrajna, obično se povlači u roku od nedelju dana i omogućava pacijentu da bude otpušten iz bolnice u roku od pet do deset dana. S druge strane, kronični pankreatitis obilježen je dugotrajnom upalom i drugim simptomima koji mogu trajati godinama. Pacijenti mogu postati svjesni njegovog prisustva kroz simptome kao što su žutilo kože, očiju i sluzokože, praćeno intenzivnim svrabom, što bi ih trebalo potaknuti da potraže medicinsku pomoć.

Doktor Protić napominje da je najizrazitija karakteristika ovog oblika žutice potamnjenje urina, koje postepeno svijetli dok stolica ne postane bijela. Nekoliko faktora povećava osjetljivost na probleme s pankreasom, uključujući genetsku predispoziciju, pušenje (aktivno ili pasivno), konzumaciju alkohola, izloženost radonu, ishranu bogatu mastima i gojaznost. Unošenje nitrozamina u našu ishranu povezano je sa različitim zdravstvenim stanjima, kao što su hronični pankreatitis, ciroza jetre i dijabetes.