Ako želite očuvati zdravlje jetre, pored pravilne ishrane i redovne hidratacije, važno je pažljivo birati namirnice i suplemente koji ulaze u vaš organizam. Neki dodaci ishrani i određeni sastojci u industrijski prerađenoj hrani mogu imati štetan uticaj na jetru.

Već je poznato da česta ili prekomerna konzumacija alkohola može ozbiljno oštetiti jetru, ali to nije jedina navika koja može narušiti funkciju ovog vitalnog organa. Jetra obavlja preko 500 funkcija u organizmu, uključujući skladištenje glukoze, regulaciju zgrušavanja krvi i druge važne procese. Njena ključna uloga je filtriranje krvi i eliminacija štetnih supstanci poput alkohola, lekova i toksina.

Osim što pomaže očuvanju zdravlja jetre, pravilna ishrana doprinosi i opštem blagostanju organizma. Važno je napomenuti da nijedna hrana pojedinačno neće poboljšati funkciju jetre, ali uravnotežena ishrana zasigurno neće nauditi.Bol u jetri

Evo nekoliko faktora koji mogu oštetiti jetru:

  1. Prekomerna Konzumacija Šećera: Konzumiranje velike količine šećera može izazvati nakupljanje masti u jetri, što može dovesti do bolesti jetre.
  2. Višak Kilograma: Gojaznost povećava rizik od masne jetre, što može uzrokovati ozbiljna oštećenja.
  3. Prekomerna Upotreba Vitamina A Suplemenata: Previše vitamina A iz suplemenata može izazvati probleme sa jetrom. Preporučuje se da se vitamin A najbolje unosi putem svežeg voća i povrća.
  4. Preterana Konzumacija Paracetamola: Prekomerna upotreba lekova protiv bolova koji sadrže paracetamol može oštetiti jetru.
  5. Unos Trans Masti: Ishrana bogata trans mastima može povećati nivoe “lošeg” holesterola i povećati rizik od srčanih bolesti.Jetra

Za očuvanje zdravlja jetre, preporučuje se uravnotežena ishrana, izbegavanje prekomerne konzumacije šećera i masti, redovno vežbanje i konsultacije sa lekarom pre uzimanja bilo kakvih suplemenata.