Simptomi koji se pokazuju i kod napadaja panike i kod srčanog udara su klasični, što otežava razlikovanje između njih dvoje. Svijet je pogođen kardiovaskularnim bolestima (KVB), koje godišnje odnose živote više od 17,5 milijuna ljudi, što ih čini primarnim uzrokom smrti i invaliditeta. Najznačajniji čimbenici smrtnosti su ishemijska bolest srca, obično poznata kao srčani udar, i cerebrovaskularna bolest, koja se manifestira kao moždani udar. Zbog unapređenja znanja o pravilnoj prehrani i napretka u liječenju, broj smrtnih slučajeva uzrokovanih kardiovaskularnim bolestima značajno se smanjio u odnosu na prethodne godine.

  • Dok znakovi srčanog udara mogu biti nepogrešivi i izraženi, osobito među muškarcima, postoje slučajevi u kojima tijelo pruža složenije indikacije srčanih problema. Navest ćemo neke od ovih simptoma; međutim, ključno je napomenuti da ovi znakovi upozorenja također mogu biti indikativni za druge bolesti ili jednostavno umor, naglašavajući važnost savjetovanja sa zdravstvenim djelatnikom za točnu dijagnozu. Osjećaj iscrpljenosti je neodoljiv. Ne samo da se predstavlja kao umor koji je posljedica nedostatka sna, već se manifestira i kao ogromna iscrpljenost. Ovaj umor nalikuje umoru kod gripe, s tim da traje neograničeno dugo. Prema dr. Susan Steinbaum, kardiologinji s Heart and Vascular Institute u bolnici Lenox Hill u New Yorku, mnoge žene zanemaruju ovaj simptom, pretpostavljajući da je beznačajan i privremen.

Za Health objašnjava da umor nastaje zbog nedostatka kisika: “Srce se bori i ulaže dodatne napore kako bi opskrbilo tijelo kisikom. Ako vam je umor jedini simptom, nemojte odmah na brzinu zaključiti da imate problema sa srcem. Osim toga , vaše noge mogu oticati. Postoje različiti čimbenici koji mogu dovesti do oticanja stopala, uključujući trudnoću, proširene vene (koje su više kozmetičke nego medicinske) ili produljena razdoblja nepokretnosti tijekom putovanja.

  • Međutim, važno je napomenuti da natečene noge također mogu biti potencijalni pokazatelj zatajenja srca, kroničnog stanja koje karakterizira neučinkovito pumpanje krvi od strane srca. Prema Michaelu Milleru, dr. med., profesoru na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Maryland, abnormalno zatvaranje srčanog zaliska također može doprinijeti oticanju stopala. Osim toga, poznato je da određeni lijekovi koji se koriste za liječenje krvnog tlaka i dijabetesa uzrokuju oticanje. Miller naglašava da je oticanje stopala povezano sa srčanim problemima obično popraćeno drugim simptomima poput nedostatka zraka i umora. Ako osjetite ove simptome, preporučuje se da potražite liječničku pomoć. Hodanje može uzrokovati intenzivnu bol u tijelu. Nemojte pripisivati ​​grčeve u mišićima kukova i nogu, koji se povlače odmorom, prirodnom procesu starenja (ako ste stariji).

To zapravo može ukazivati ​​na prisutnost nakupljanja plaka u arterijama vaših krvnih žila, poznato kao bolest perifernih arterija. Ovo stanje sporo napreduje, što dovodi do sužavanja krvnih žila i posljedične boli i grčeva zbog nedovoljne količine kisika i hranjivih tvari. Dr. Miller objašnjava da je bolest perifernih arterija povezana s povećanim rizikom od srčanih bolesti, ali na sreću, može se učinkovito liječiti. Ako osjetite vrtoglavicu ili glavobolju, važno je obratiti pažnju na te simptome i obratiti pažnju na njih.

  • Dr. Miller objašnjava da se ovaj specifični simptom može pripisati mnoštvu čimbenika. Među mogućim uzrocima su dehidracija ili nagle promjene držanja. Dodatni razlozi uključuju štetne učinke lijekova, probleme s unutarnjim uhom, anemiju i u rijetkim slučajevima srčane komplikacije. Dr. Miller također napominje da blokade u arterijama mogu dovesti do ovog stanja. Unatoč tome što ste fizički spremni, osjećate se bez daha. Ako osjetite poteškoće s disanjem dok hodate ili se penjete stepenicama, čak i uz dosljednu vožnju biciklom ili tjelovježbu, to se može pripisati različitim čimbenicima kao što su astma, anemija, infekcija ili, u rijetkim slučajevima, kvar u pumpnoj funkciji srčanog zaliska. Dr. Miller objašnjava da se hripanje nalik bronhijalnoj astmi može pojaviti zbog nakupljanja tekućine na lijevoj strani srca.

Kako biste osigurali da ovaj simptom ne ometa vašu izvedbu vježbanja, važno je pratiti ga i u skladu s njim rješavati, jer vježba zapravo može pomoći u jačanju srca. Čini se da osjećate tugu ili loše raspoloženje. Prevalencija depresije je u porastu, što utječe na rastuću populaciju. Iako depresija sama po sebi nije pokazatelj problema sa srcem, postoje dokazi koji upućuju na potencijalni utjecaj na zdravlje kardiovaskularnog sustava. Brojna su istraživanja utvrdila vezu između mentalnog i tjelesnog blagostanja, otkrivajući povećani rizik od srčanih problema kod osoba koje pate od depresije.

  • Dr. Steinbaum naglašava da su oni s postojećim faktorima rizika ili poviješću bolesti srca skloniji razvoju depresije. Brzo traženje pomoći ključno je kada se suočite s depresijom. Migrene su nešto što doživljavate. Ponekad je glavobolja jednostavno glavobolja. Međutim, postoje slučajevi u kojima to potencijalno može značiti anomaliju unutar srca. Postoji hipoteza koja predlaže da se migrene, slične bolestima srca, mogu pripisati nepravilnostima u živčanom sustavu. Kada noću ležite u krevetu, možete osjetiti zvuk otkucaja vlastitog srca. Dr. Miller objašnjava da određeni pojedinci koji imaju oštećenje srčanih zalistaka mogu osjetiti šumove na srcu kada pokušavaju zaspati.

Iako se neki pacijenti naviknu na zvuk i jednostavno prilagode svoj položaj spavanja kako bi smanjili njegov utjecaj, ključno je ne zanemariti ga. Prisutnost otkucaja srca tijekom spavanja može ukazivati ​​na temeljna stanja kao što su nizak krvni tlak, nizak šećer u krvi, anemija, nuspojave lijekova, dehidracija i razni drugi čimbenici.