Nutricionistice Meri Sabat i Trista Best identificirale su dvije specifične vrste mlijeka koje biste trebali isključiti iz prehrane ako vam je cilj mršavljenje. Iako je mlijeko poznato kao piće bogato hranjivim tvarima, koje osigurava esencijalne hranjive tvari poput kalcija i proteina, važno je napomenuti da određene vrste navodno zdravog mlijeka zapravo mogu doprinijeti debljanju i upalnim problemima u tijelu.

  • Dugotrajna konzumacija neprikladne hrane dovodi do upalnih reakcija koje zauzvrat slabe imunološki sustav i povećavaju vjerojatnost razvoja raznih bolesti, uključujući dijabetes, bolesti srca i pretilost. Nutricionistice Meri Sabat i Trista Best identificirale su dvije specifične vrste mlijeka koje bi trebalo isključiti iz prehrane kako bi se postigao gubitak težine. Punomasno mlijeko koje nije organsko. Prema nutricionistici za “She finds”, konzumacija punomasnog mlijeka može rezultirati debljanjem i potaknuti upalne reakcije u tijelu zbog sadržaja zasićenih masti. Nadalje, neorgansko punomasno mlijeko može sadržavati toksine koji ne samo da pridonose upali, već predstavljaju i rizike za cjelokupno zdravlje. Kremasta tekućina dobivena iz kokosa poznata je kao kokosovo mlijeko.

Sadrži trigliceride srednjeg lanca (MCT), kokosovo mlijeko nudi potencijalne zdravstvene prednosti, a istovremeno obiluje zasićenim mastima. Visok sadržaj masti u kokosovom mlijeku može dovesti do debljanja i potencijalno ometati metaboličku funkciju. Iako su ove masti pretežno zasićene, što može utjecati na zdravlje kardiovaskularnog sustava, one su također kalorijski bogate, a pretjerana potrošnja kalorija može rezultirati debljanjem. Nutricionistica ističe važnost umjerenosti u konzumaciji kokosovog mlijeka.

  • Mlijeko, hranjiva tvar, je tekućina koju stvaraju mliječne žlijezde raznih sisavaca, poput krava, koza, ovaca i drugih sličnih stvorenja. Ova tekuća hrana obiluje esencijalnim nutrijentima i ima značajan značaj u prehrani sisavaca tijekom njihovih početnih faza rasta. Zadubimo se u sastav mlijeka i njegovu vitalnu ulogu u ranom razvoju. Mlijeko je vrijedan izvor bjelančevina koje igraju ključnu ulogu u procesu rasta i razvoja. Primarni protein koji se nalazi u kravljem mlijeku je kazein, koji čini većinu proteinskog sadržaja. Nadalje, albumin i globulin su dodatni proteini prisutni u mlijeku. Mlijeko je bogato mastima koje igraju ključnu ulogu u osiguravanju energije i olakšavanju apsorpcije vitamina topivih u mastima poput vitamina A, D, E i K.

Laktoza, disaharidni šećer koji se nalazi u mlijeku, služi kao primarni izvor ugljikohidrata, opskrbljuje energijom i značajno pridonosi procesu razvoja. Mlijeko sadrži mnoštvo esencijalnih vitamina i minerala koji su ključni za opću dobrobit različitih tjelesnih struktura. To uključuje kalcij, fosfor, kalij, vitamin D, vitamin B12 i riboflavin. Ove hranjive tvari igraju vitalnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju, zuba, mišića i drugih tkiva. Mlijeko je bogato imunološkim komponentama poput antitijela, laktoferina i lizozima, koji igraju vitalnu ulogu u jačanju imunološkog sustava i zaštiti od infekcija.

  • Održavanje pravilne hidratacije ključno je za tijelo, a mlijeko služi kao izuzetan izvor tekućine, igrajući vitalnu ulogu u tom procesu. Mlijeko, glavna namirnica za bezbrojne pojedince širom svijeta, ima ključnu prehrambenu svrhu. Njegova svestranost proteže se dalje od konzumiranja u čistom obliku, jer služi kao temelj za niz mliječnih proizvoda uključujući sir, jogurt, maslac i sirutku. Ključno je priznati da određene osobe mogu doživjeti alergije na proteine ​​koji se nalaze u mlijeku ili imati intoleranciju na laktozu, što ih čini nesposobnima probaviti laktozu, šećer koji se nalazi u mlijeku. U takvim slučajevima postaje imperativ istražiti alternative poput mlijeka bez laktoze ili biljnih mliječnih opcija poput sojinog, bademovog ili kokosovog mlijeka.