U ogromnom području književnosti, obilje knjiga je pomno izrađeno kako bi se istražio zamršen i zadivljujući fenomen poznat kao ljubav. Ova književna djela, i sadašnja i nadolazeća, imaju trajnu kvalitetu, ali, začudo, imaju tendenciju da previde manje poznatu stranu ravnodušnosti. Kao da ovo nepristrasno stanje bića ostaje neprimijećeno ili je prikladno zasjenjeno privlačnim aspektima naklonosti. Međutim, kada nam osvane surova stvarnost i shvatimo da osoba s kojom smo dijelili duboku vezu tokom dužeg perioda više ne gaji ljubav prema nama, to je mučno otkrovenje.

Ana Kirjanova, renomirani psiholog iz Rusije, ušla je u zamršenu dinamiku muško-ženskih odnosa kroz svoje brojne književne priloge. U okviru svojih radova, pomno je ispitivala faktore u osnovi koji doprinose nezadovoljstvu koje doživljavaju određeni parovi u svojim partnerskim odnosima. Kirjanova pronicljivo tvrdi da postoje uočljivi pokazatelji koji služe kao izdajnički znakovi da je nečiji muški partner možda iskusio pad naklonosti prema njima. Ako vas ne uspije spontano zagrliti, upustiti se u razgovore o trivijalnim stvarima ili provjeriti vaše dobro tokom svog radnog dana, onda je sigurno reći da vas ne voli istinski.

Osim toga, njegov nedostatak pouzdanosti i podrške kada vam je najpotrebnija, tretirajući vas kao da ste malo dijete, a ne odrasli partner, to dodatno potvrđuje. Postaje evidentno da njegova ljubav prema vama ne postoji kada vas ismijava, ne priznaje vaš trud i trud ili kritikuje vaše prehrambene navike i hranu koju mu pripremate jer ne ispunjava njegova očekivanja.

On pokazuje svoju nesklonost prema vama kroz stalno miješanje u vaše postupke, potkopavanje vaših odluka i odbacivanje vaših misli kao besmislica. On vas omalovažava, tvrdeći da vam nedostaje nezavisno razmišljanje i inteligencija ako se vaše misli razlikuju od njegovih.