Život Olivere Ćirković, bivše članice “Pink Panthera”, rijetko je prikazan na platnu, a čini se da će njezina zadivljujuća priča poslužiti kao muza za nadolazeći scenarij. Nekoć istaknuta košarkašica, Olivera Ćirković transformirala se u jednu od ključnih figura zloglasne međunarodne kriminalne organizacije poznate kao “Pink Panther”. Ona je orkestrirala nezamislive pljačke koje su ostavile neizbrisiv trag u podzemlju.

  • Međutim, kada joj je sreća okrenula leđa, našla se u situaciji da zamijeni sobe pune zlata hladnom zatvorskom ćelijom. Nakon što je izdržala godine zatvora i naposljetku došla na slobodu, krenula je na transformativno putovanje koje je prkosilo svim izgledima. Danas svoju energiju usmjerava u područja slikanja i pisanja, a njezina zadivljujuća autobiografija, objavljena u tri dijela, otkriva očaravajuće uvide u njezin osobni život. Dok sam odrastala, moja je obitelj bila nevjerojatno bliska i puna podrške.

Moj otac, koji je uvijek bio moj najveći navijač, usadio mi je vjeru da mogu sve postići. Taj osjećaj samopouzdanja prenesen je na mog sina, kojeg doživljavam i kao svoje dijete i kao prijatelja. To što sam njemu ponosna majka i kći pričinjava mi neizmjernu radost. Za samo nekoliko godina krenut ću u novo poglavlje jer on kreće u vrtić. Olivera to dijeli uz blistav osmijeh. Tijekom sezone 1993./1994. imao sam priliku pokazati svoje košarkaške vještine u Grčkoj i doživio veliki uspjeh.

  • Međutim, na mom vjenčanju susreli su mi se putevi s pojedincima uključenim u drugačiji svijet i tada se sve počelo mijenjati. Tada su bile teške okolnosti, država je pribjegavala ilegalnom uvozu zbog nestašica. To je označilo početak putovanja koje me je dovelo do puta isprepletenog kriminalom, iako ne mogu odrediti točan trenutak kada sam donio tu sudbonosnu odluku. Unatoč zajedničkom razlazu, Olivera i njezin bivši suprug nastavljaju skladno surađivati, oboje u potpunosti posvećeni dobrobiti svog djeteta.

Nakon što je bila zatvorena u tri odvojena navrata, ušla je u povijest grčkih kaznenih djela kao jedina žena koja je uspješno izbjegla zatvor. Tijekom boravka u zatvoru imao sam privilegiju snimiti najzanimljivije fotografije. Bavljenje društveno korisnim radom koji mi je smanjio kaznu za mene je imalo veliki značaj. Međutim, postojala je žena koja me doživljavala kao prijetnju, što je dovelo do toga da me nije voljela.

  • Tijekom tog razdoblja ostao sam nevin za bilo kakve prekršaje. Tvrdila je da boje više ne postoje i to me duboko rastužilo. Duša mi je plakala dok su suze tekle, kao da je dio mene uzet. Ipak, izašao sam kao pobjednik i usred kriminalnog aspekta života, kako sam ispričao za “Telegraf”. Nakon uspješnog bijega iz zatvora, nastupio je za mene najizazovniji trenutak. Unatoč mom prethodnom bijegu, donio sam odvažnu odluku da se vratim u istu zemlju zbog velikog posla koji sam pomno planirao.

Ovaj hrabri potez pokazao se plodonosnim jer smo uspjeli uspješno obaviti posao. Nažalost, naša sreća je ponestala jer smo spletom nesretnih okolnosti uhićeni samo nekoliko dana kasnije. Preuzimam punu odgovornost za ovaj neuspjeh, jer su moje vlastite kriminalne sklonosti i mala greška na kraju doveli do našeg pada. Razmišljajući sada o tome, shvaćam koliko je bilo nepromišljeno vratiti se u istu zemlju iz koje sam pobjegao, riskirajući sve za tu zalihu zlata. Akciju smo izveli u 8 sati ujutro bez ikakve sumnje. Dok je pola ekipe krenulo prema Beogradu, ja sam ostao, marljivo čuvajući zlato kao da mi život ovisi o tome.

  • Otkup se sastojao od otprilike 30 kilograma zlata, zajedno s brojnim dragim kamenjem i skupim satovima, što je njegovu vrijednost činilo doista nevjerojatnom. Dok sam sjedio u svojoj zatvorskoj ćeliji, potpuno svjestan težine svoje situacije, nisam mogao a da ne osjećam da se mom zatočeništvu ne nazire kraj. Prvi put u životu bio sam preplavljen osjećajem da sam izgubio rat. Prvobitno osuđen na 32 godine, moje vrijeme na sudu na kraju je rezultiralo smanjenjem na 12 godina.

U Grčkoj se nikada ne odsluži cijela kazna, već tri petine, uz dodatne privilegije za one koji su društveno korisni. Nadalje, klub je pružio pomoć pri preseljenju u povoljniji smještaj. Stoga su moja sportska postignuća igrala malu ulogu u mojim kriminalnim aktivnostima. Kako se pojavio poznati bijeg iz zatvora? S odlukom o bijegu koja mi je teško pala na pamet, iskoristio sam svoj pristup telefonu zatvorskih službenika kako bih svojim voljenima prenio cijeli svoj plan. Naslikao sam živopisnu sliku uglednog gospodina, uzora bogatstva i uspjeha, koji će uskoro stići.

  • Naravno, njihova znatiželja je bila potaknuta i željno su iščekivali dolazak ove zagonetne figure. Iskoristivši ovaj povoljan trenutak, hrabro sam pobjegao kroz glavni ulaz u zatvor. Dok sam izlazio van, susrela su me dva vozila, jedno s manjim motorom, a drugo s većom kubikažom. Odlučivši se za prvo, uskočio sam i pobjegao. Čekala me sigurna luka, stan pomno pripremljen i spreman za moj dolazak. Unatoč brojnim pogreškama koje je učinila tijekom života, nikada nije razmišljala o tome da se prepusti kajanju.

Žaljenje je, naglasila je, besmislen pothvat. Fiksira se na prošlost, zanemaruje ono što je pred nama i u konačnici ne može ništa promijeniti. U svom savjetu mlađoj generaciji, ona ih poziva da nikoga ne idoliziraju. Moj je prijedlog da treba izbjegavati idoliziranje drugih, jer je to pogrešna praksa. Tek kada se istinski upozna s tim idolima, shvati njihove živote, navike, snage i slabosti, nastupa neizbježno razočarenje. Ako netko teži biti zločinački heroj, put vodi ili u zatvor ili u nepostojanje.

  • Ako je to željeni put, savjetuje se da se njime krene odmah jer će to u konačnici rezultirati zatvorskom kaznom ili još gorim ishodima, navodi Olivera. Naposljetku, priznaje da, iako ne može tvrditi da je nezadovoljna svojim životom, također ne može izjaviti da je uistinu zadovoljna. Dodatno, ističe činjenicu da će, kada dođe vrijeme da napusti ovaj svijet, imati bezbroj želja. Olivera ističe kako je njezino najveće postignuće zapravo njezin sin na kojeg je iznimno ponosna.

Ponosni sam roditelj divnog sina i naša je veza uvijek bila nevjerojatno jaka. Od njegova rođenja do njegove desete godine bili smo nerazdvojni, a dubinu naše povezanosti ne mogu uopće opisati riječima. Nažalost, napravio sam užasnu pogrešku koja mu je nanijela bol, ali duboko u sebi sam se nadao da ću moći prevladati posljedice svojih postupaka, poput kockara koji se nada sretnom probijanju. Važno je napomenuti da je ova izuzetna žena, nekada cijenjena vođa podzemlja, bila poznata po svom integritetu i poštenju.